Доступність посилання

ТОП новини

Міністри НАТО проводять консультації з Туреччиною через події в Сирії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Голови оборонних відомств НАТО у четвер, 8 жовтня, у штаб-квартирі цієї військово-політичної організації проводять консультації з Туреччиною. При цьому, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі, керівник альянсу Єнс Столтенберґ вказує на необхідність відновлення політичних консультацій для встановлення миру в Сирії.

«Військового рішення сирійського конфлікту не існує», – вважає голова НАТО. – Ми бажаємо бачити припинення бойових дій та початок політичного процесу переходу влади і закликаємо Росію відіграти в цьому конструктивну роль».

Альянс НАТО занепокоєний розширенням військових дій Росії в Сирії, нагадав Столтенберґ. Оборонний союз закликає Москву припинити підтримку режиму Башара Асада і боротися з ісламістами, заявив генеральний секретар НАТО.

«Ми спостерігаємо значне посилення військової присутності Росії в Сирії. Зокрема, ми бачимо зростання кількості повітряних ударів, включно із використанням крилатих ракет. Також ми є свідками втручання російської авіації до повітряного простору Туреччини. Все це дає підстави для занепокоєння, яке ми чітко висловлюємо», – зазначив Столтенберґ.

Він додав, що нині міністри оборони 28 держав НАТО проаналізують ситуацію в Сирії, бо особливо непокоїть те, що «Росія завдає удари не так по позиціях «Ісламської держави», як для підтримки режиму Асада».

Сьогодні протягом засідання міністрів оборони країн-союзниць НАТО планується оцінити подальші кроки адаптації Північноатлантичного союзу до нинішніх та майбутніх викликів. Окрім ситуації в Сирії, будуть проведені консультації щодо відповідей на, як кажуть в НАТО, «серйозну ескалацію воєнної діяльності Російської Федерації».

Російські літаки, які від 30 вересня завдають повітряні удари в Сирії, неодноразово під час своїх польотів порушували повітряний простір Туреччини, яка від 1952 року є членом НАТО.

XS
SM
MD
LG