Доступність посилання

ТОП новини

Нові докази причетності Росії до збиття MH17 передають слідству – Bellingcat


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Громадянські розслідувачі кажуть, що з’ясовують дані конкретних людей, причетних до катастрофи

Міжнародна команда активістів-розслідувачів Bellingcat, яка, серед іншого, вже півтора року з’ясовує подробиці навколо збиття на Донбасі авіалайнера «Малайзійських авіаліній», нині публікує підсумок своєї діяльності на цьому напрямку. Активісти оприлюднили свій звіт напередодні запланованого на наступний тиждень офіційного звіту про одне з розслідувань катастрофи, які ведуть у Нідерландах. Їхній звіт оприлюднений також у російському перекладі. За словами активістів, усе нові знайдені ними докази причетності Росії до збиття літака вони передають слідству в Нідерландах.

Нові докази причетності Росії до збиття MH17 передають слідству – Bellingcat
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Звіт, що стосується роботи команди Bellingcat про збиття малайзійського «Боїнга» рейсу MH17, в якому загинуло 298 людей, зводить разом більшу частину цього розслідування, але не всю. Про це розповів Радіо Свобода засновник цього проекту громадянських розслідувань, британський журналіст і блогер Еліот Гіґґінз.

Літак рейсу MH17 був збитий із ракетної установки, наданої бойовикам Росією, ракету запустили з околиць Сніжного
Еліот Гіґґінз

«Що ми зробили нині – це підсумували всі результати розслідування за даними відкритих джерел, що були зроблені впродовж останніх півтора року. Вони підтверджують твердий висновок, що літак рейсу MH17 був збитий із ракетної установки, наданої бойовикам Росією, що ракету запустили з околиць Сніжного. Ми також змогли простежити, з якої конкретно російської військової частини походить саме ця установка «Бук» – із 53-ї бригади. Ми також здійснили широке розслідування щодо бійців 53-ї бригади з використанням соціальних мереж. Ми зібрали широкий обсяг матеріалу, який ми нині передаємо у правоохоронні органи, але цього матеріалу ми наразі ще не публікуємо», – розповідає Еліот Гіґґінз.

До звіту увійшли, в першу чергу, підсумки попередніх частин розслідування. Але в нинішньому документі є й нові моменти, каже один із головних авторів звіту.

Одне з головних розслідувань, яке ми здійснили останнім часом, стосувалося 53-ї бригади. Це стосується людей, безпосередньо причетних до збиття літака рейсу MH17, і ми не хотіли б, щоб ці люди зникли
Еліот Гіґґінз

«Ми зараз публікуємо підсумок нашої роботи, того, як елементи нової інформації, які ми збираємо з різних джерел, складаються в цілісну картину. Одне з головних розслідувань, яке ми здійснили останнім часом, стосувалося 53-ї бригади, і ми публікуємо частину звіту про це – але не повністю, бо це стосується людей, безпосередньо причетних до збиття літака рейсу MH17, і ми не хотіли б, щоб ці люди зникли чи знали, що за ними так ретельно стежать. І ще одне, що ми з’ясували цікавого, стосується військової колони, в якій везли той «Бук», із якого збили MH17, до кордону України з Росією. Іще в червні 2014-го, до того, як збили літак, там перевозили цілий батальйон цього зенітно-ракетного комплексу в повному складі – не якісь окремі його машини; раніше на це ніхто не звернув уваги. І вся та техніка належала до 2-го батальйону 53-ї бригади – за винятком двох машин, що належали 3-му батальйонові, і одна з цих двох і була якраз тією установкою, яку потім переправили в Україну. Ось такі нові подробиці ми з’ясували», – каже Еліот Гіґґінз.

Громадянські розслідувачі вважають критику їхньої роботи непрофесійною

Автори звіту виклали свою версію подій, яку склали на підставі загальнодоступних даних. Ідеться, зокрема, про маршрут пересування, наданої з Росії, установки зенітно-ракетного комплексу «Бук» до околиць міста Сніжного на Донеччині, звідки був здійснений пуск ракети по малайзійському літаку, про визначення місця цього пуску, про походження цієї установки саме з Росії, зі складу 53-ї бригади протиповітряної оборони з міста Курська, чи про те, що «альтернативні теорії» катастрофи, які висувало Міністерство оборони Росії чи російська компанія-виробник «Буків» «Алмаз-Антей», не відповідають даним, які є.

Але й сама робота громадянських журналістів із Bellingcat зазнає іноді критики: їх звинувачують, наприклад, у використанні хибних чи й підроблених даних. Еліот Гіґґінз знає про цю критику, але запевняє, що вона безпідставна.

Останнім часом були спроби поставити нашу роботу під сумнів
Еліот Гіґґінз

«Так, останнім часом були спроби поставити нашу роботу під сумнів. Наприклад, деякі з використаних фотографій намагалися оголосити зробленими в «Фотошопі». Багато таких спроб нагадують мені дії «шукачів істини» після 9 вересня 2001 року, коли вони хапалися за кожну деталь, перекручували її і на цьому будували свою аргументацію. Ми бачили нині такі звіти, і в них робляться елементарні помилки, яких їхні автори навіть не усвідомлюють, але саме на них розбудовують свої «теорії змов». Більшість таких робіт, які ми бачили, насправді не відповідають ніяким стандартам», – каже засновник проекту громадянської журналістики Bellingcat Еліот Гіґґінз.

У Нідерландах тривають розслідування – з допомогою Bellingcat

Наступного тижня, 13 жовтня, свій остаточний звіт має оприлюднити Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів – саме цій країні, яка втратила у збитому літаку найбільше своїх громадян, передала справу Україна. Цей звіт стосується тільки подробиць трагедії з погляду питань авіаційної безпеки і не має на меті встановлювати винних у катастрофі, а тільки визначити, що треба робити, щоб такого не траплялося надалі.

Інше розслідування, вже кримінальне, за фактом збиття літака веде теж у Нідерландах спільна слідча група, яку створили при прокуратурі Нідерландів п’ять країн, причетних до катастрофи, серед них і Україна. Це розслідування, на результати якого очікують, імовірно, вже на початку наступного року, має на меті визначити підозрюваних.

Ці країни – а це, крім Нідерландів і України, також Малайзія, Австралія і Бельгія – нині розглядають можливості, як оминути вето Росії, до якого вдалася Москва в Раді безпеки ООН, і все-таки створити міжнародний суд, що розглянув би справу збиття літака і покарав винних.

Хоча, як заявляли раніше обидва нідерландські розслідування, формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала для сепаратистів Росія. Це викликає припущення, що серед названих винними можуть виявитися громадяни Росії.

Москва і підтримувані нею сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цього й натомість намагаються перекласти вину на Україну.

Тим часом команда Bellingcat наголошує, що передає нідерландському слідству зібрані нею докази такої причетності Росії, зокрема й ті, які наразі не оголошуються публічно.

На цю ж тему:

Bellingcat знайшов 60 точок зі слідами перетину українського кордону російськими військами

Танки на Донбасі чітко видають російську присутність – звіт експертів

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG