Доступність посилання

ТОП новини

МВС оголосило в розшук екс-заступників голови «Нафтогазу» Кацуб


Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук колишніх заступників голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна», братів Сергія й Олександра Кацубу.

Інформація про розшук оприлюднена на сайті МВС у розділі «особи, які переховуються від органів досудового слідства».

Обох екс-заступників голови «Нафтогазу» підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Як йдеться в повідомленні, суд дозволив затримання підозрюваних.

Згідно з інформацією, Сергій Кацуба зник 27 вересня цього року, Олександр – 25 вересня.

1 жовтня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури на затримання Олександра Кацуби, який 25 вересня залишив Україну авіарейсом «Київ-Ніцца». Його підозрюють у розтраті коштів «Нафтогазу» у розмірі 284,5 мільйона гривень при проведенні сейсморозвідувальних робіт у 2012-2014 років, а також у спробі розтрати майна «Нафтогазу», зокрема газу на загальну суму майже 12 мільярдів гривень.

Сергій Кацуба свого часу був куратором закупівлі так званих «веж Бойка». Перша бурова вежа для видобутку нафти й газу з шельфу Чорного моря була закуплена «Чорноморнафтогазом» у 2011 році. Журналісти ТВі і «Дзеркала тижня» довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою – у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів. Журналісти ТВі віднайшли директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контракт з «Чорноморнафтогазом», а його підпис під контрактом – підробка.

Тоді «Нафтогазом» керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати – заступник Бакуліна Сергій Кацуба, і член правління «Чорноморнафтогазу» Олександр Кацуба. У грудні 2012 Сергій Кацуба в інтерв’ю телеканалу ТВі сам зізнався, що він безпосередньо писав тендерну документацію до закупівлі.

Батько Олександра і Сергія Кацуб – Володимир є народним депутатом України від фракції «Відродження».

XS
SM
MD
LG