Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обговорив із Назарбаєвим постачання вугілля в Україну


Петро Порошенко і Нурсултан Назарбаєв
Петро Порошенко і Нурсултан Назарбаєв

Президент України Петро Порошенко обговорив зі своїм казахстанським колегою можливість постачання вугілля з Казахстану в Україну для забезпечення диверсифікації українських джерел енергопостачання, повідомляє прес-служба глави Української держави.

За повідомленням, питання співпраці України і Казахстану в енергетичній сфері і диверсифікації постачання енергоресурсів в Україну було одним із ключових під час переговорів президентів цих країн в Астані.

«Буде цікаво побачити розвиток співпраці між НАК «Нафтогаз України» і АТ НК «КазМунайГаз». Найближчим часом будуть проведені консультації з енергетичних питань», – заявив Порошенко.

Президент поінформував, що в переговорах також взяли участь представники компаній, шахт. «Були детально відпрацьовані механізми співпраці, і сподіваємося, що це буде втілено у конкретних проектах і угодах», – сказав президент України.

Водночас, як повідомляє агентство «Інтерфакс», президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що обговорив з українським колегою ситуацію з постачанням вугілля в Україну, в питанні постачання нафти є проблеми.

«Щодо постачання вугілля, необхідного для електростанцій України, ми визначили, що для цього необхідно... Наші приватні компанії між собою домовляться. Постачання на нафтопереробні заводи України сирої нафти є проблематичним, оскільки проходить через територію Росії», – сказав Назарбаєв. Водночас президент Казахстану зазначив, що сторони обговорюватимуть ці напрями співпраці.

Україна намагається зменшити енергетичну залежність від Росії. Зокрема, у вересні минулого року Україна розпочала реверс газу зі Словаччини. Київ розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії.

XS
SM
MD
LG