Доступність посилання

ТОП новини

Київ не домовився з Москвою про реструктуризацію боргу – міністр фінансів Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністри фінансів України та Росії Наталія Яресько та Антон Сілуанов не домовилися під час зустрічі у Перу про реструктуризацію боргу на 3 мільярди доларів, які Москва вимагає повернути. Про це, як передає ТАСС, повідомив за підсумками зустрічі міністр фінансів Росії Антон Сілуанов.

«Ми висловили позицію про необхідність погашення боргу перед Росією. Колеги з міністерства фінансів України сказали, що у них таких грошей немає в бюджеті і запропонували нам взяти участь у реструктуризації разом з комерційними кредиторами. На це позиція Росії була протилежною: ми не є комерційним кредитором, а суверенним, тому для нас такі умови неприйнятні», – сказав Сілуанов.

Водночас у суботу вранці на сайті Міністерства фінансів України з’явилося повідомлення про зустріч Наталії Яресько з російським міністром фінансів. У повідомленні підтверджено запрошення для Росії від уряду України взяти участь в реструктуризації боргу.

«9 жовтня міністр фінансів Наталія Яресько провела зустріч зі своїми німецьким та російським колегами Вольфгангом Шойбле та Антоном Сілуановим під час щорічних зустрічей МВФ та Всесвітнього банку у Лімі, Перу. Під час зустрічі вона розповіла про деталі угоди з реструктуризації боргу зі Спеціальним комітетом кредиторів України і закликала Росію прийняти участь у цій угоді», – йдеться в повідомленні українського Мінфіну.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Незадовго після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати по кредиту були сплачені Україною в червні поточного року. Тепер Росія вимагає, щоб Україна до грудня сплатила 3-мільярдний борг.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою і вимагає повної сплати.

XS
SM
MD
LG