Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко переобраний на посаду президента Білорусі – екзит-поли


Державні і незалежні екзит-поли на виборах президента Білорусі засвідчують упевнену перемогу чинного президента цієї країни Олександра Лукашенка, повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода.

За оприлюдненими даними, лідера, який керує Білоруссю вже понад 21 рік, підтримали понад 80% виборців.

Представниця громадянської кампанії «Говори правду» Тетяна Короткевич та голова Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич здобули понад 5% голосів кожний.

В достроковому голосуванні, що завершилося напередодні, взяли участь більше третини виборців. Це є найбільшою кількістю у порівнянні з усіма попередніми президентськими кампаніями 2001, 2006 і 2010 років.

Представники кампанії зі спостереження за виборами «Правозахисники за вільні вибори» заявляють, що дострокове голосування стало в Білорусі звичним явищем, а це не відповідає вимогам Виборчого кодексу.

Також спостерігачі зафіксували численні факти примусу громадян до участі саме в достроковому голосуванні з боку адміністрації підприємств та вишів. Спостерігачі кажуть і про випадки завищення явки на деяких виборчих дільницях.

Всього за проведенням президентської кампанії в Білорусі стежать понад 900 міжнародних спостерігачів.

Олександр Лукашенко очолить Білорусь уп’яте, починаючи з 1994 року. Опозиційні політики на мітингу проти фальсифікації виборів у суботу в Мінську закликали своїх прихильників бойкотувати голосування, оскільки вважають результат виборів визначеним заздалегідь.

XS
SM
MD
LG