Доступність посилання

ТОП новини

Близько 200 активістів опозиції протестували в Мінську проти переобрання Лукашенка


Близько 200 демонстрантів увечері 11 жовтня зібралися в Мінську на акцію протесту проти переобрання президента Білорусі Олександра Лукашенка на п’ятий термін на посаді.

Активісти несли кілька транспорантів і прапори. Попереду колони був плакат «Бойкот диктатурі». Люди скандували «Живе Білорусь», «Бойкот», «Лукашенко – йди» тощо.

Демонстранти йшли тротуаром, не порушуючи правила дорожнього руху. Міліція не перешкоджала руху протестувальників.

Державні і незалежні екзит-поли на виборах президента Білорусі засвідчують упевнену перемогу чинного президента цієї країни Олександра Лукашенка. За оприлюдненими даними, лідера, який керує Білоруссю вже понад 21 рік, підтримали понад 80% виборців.

Представниця громадянської кампанії «Говори правду» Тетяна Короткевич та голова Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич здобули понад 5% голосів кожний.

В достроковому голосуванні, що завершилося напередодні, взяли участь більше третини виборців. Це є найбільшою кількістю у порівнянні з усіма попередніми президентськими кампаніями 2001, 2006 і 2010 років.

Представники кампанії зі спостереження за виборами «Правозахисники за вільні вибори» заявляють, що дострокове голосування стало в Білорусі звичним явищем, а це не відповідає вимогам Виборчого кодексу.

Також спостерігачі зафіксували численні факти примусу громадян до участі саме в достроковому голосуванні з боку адміністрації підприємств та вишів. Спостерігачі кажуть і про випадки завищення явки на деяких виборчих дільницях.

XS
SM
MD
LG