Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС уточнили: є лише перший крок до рішення тимчасово зняти санкції з Білорусі


У Європейському союзі уточнили, що ухвалене раніше в понеділок попереднє рішення про тимчасове зняття санкцій із Білорусі ще не остаточне і є лише першим кроком до власне ухвали зняти санкції.

Як повідомив державний секретар (заступник міністра) в європейських справах МЗС Франції Арлем Дезір, рішення умовно погодитися на зняття санкцій на термін у чотири місяці, починаючи з січня, ухвалили після того, як президентські вибори в Білорусі в неділю, 11 жовтня відбулися «найбільш прозорим і спокійним чином із усіх можливих».

Але, наголосив він на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу в Люксембурзі, ухвалене нині рішення дає можливість у будь-який момент у разі відступу в Білорусі знову відновити санкції.

На цій зустрічі міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, зокрема, наголошував на позитивних подіях у Білорусі, таких, як звільнення політичних в’язнів.

Але, нагадав він, президентські вибори, «природно, не відповідали тим міжнародним стандартам, які ми встановили для себе».

Спостерігачі з Організації з безпеки і співпраці в Європі розкритикували ці вибори, заявивши, що влада Білорусі створила нерівні умови для виборчої кампанії учасників і що також були недоліки при підрахунку голосів.

За офіційними попередніми результатами, знову переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який отримує п’ятий термін, здобувши майже 83,5 відсотки голосів – це найвищий його показник із усіх п’яти виборів, на яких він обирався.

XS
SM
MD
LG