Доступність посилання

ТОП новини

Україна знову розкритикувала суд над Савченко як незаконний судовий фарс


Надія Савченко на суді, фото 6 жовтня 2015 року
Надія Савченко на суді, фото 6 жовтня 2015 року

Міністерство закордонних справ України вчергове висловило рішучий протест у зв’язку з продовженням у Росії суду над Надією Савченко, який у заяві названий судовим фарсом над незаконно утримуваною в Росії громадянкою України.

«Сьогоднішній перебіг судових засідань у Донецькому міському суді Ростовської області Росії вкотре засвідчив виключно політичний характер кримінального переслідування громадянки України. Особливе занепокоєння викликає застосування Росією своєї юрисдикції до епізодів, що нібито сталися на території України. Вважаємо неприпустимими дії обвинувачення та суду на обмеження права захисту Надії Савченко задавати в ході слухань запитання так званим «свідкам обвинувачення» – учасникам незаконних збройних формувань, які діють на території України, та посилання при цьому на обмеження, встановлені російським законодавством щодо державної таємниці», – мовиться в заяві.

В МЗС також знову наголосили, що Росія продовжує грубо порушувати взяті на себе зобов’язання у рамках Ради Європи, ігноруючи статус Надії Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи, що користується відповідним імунітетом.

Київ вимагає від Росії негайно відновити повагу до принципів та норм міжнародного права та забезпечити звільнення Надії Савченко та всіх незаконно утримуваних громадян України, які перетворились на політичних в’язнів у Росії, мовиться в заяві.

Донецький міський суд Ростовської області Росії, який розглядає справу Савченко, під час попередніх слухань продовжив для неї запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на шість місяців, до січня 2016 року. Російські прокурори оголосили обвинувальний висновок українці, за яким їй загрожує до 25 років ув’язнення. Її вже понад рік утримують у слідчому ізоляторі в Росії.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили в полон Надію Савченко, на той час військовослужбовця Збройних сил України (штурмана бойового вертольота, яку нерідко помилково називають «льотчицею»), яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець-піхотинець, а потім насильно перевезли її через кордон і передали російським силовикам.

Росія відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG