Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: доповідь щодо MH17 є спробою виконати політзамовлення


Сергій Рябков
Сергій Рябков

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков розкритикував звіт нідерландських слідчих щодо катастрофи малайзійського літака у небі над Донбасом, назвавши його «заангажованим».

«Тут є спроба виконати політичне замовлення», – сказав заступник голови МЗС Росії.

Раніше сьогодні нідерландська слідча група, що протягом 15 місяців збирала матеріали щодо катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, підтвердила: «Боїнг» був збитий в українському небі ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика.

Водночас у звіті немає вказівок на те, хто випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна. Водночас нідерландські слідчі зазначили, що літак не мав летіти над регіоном, бо Україна мала б закрити свій авіапростір для цивільної авіації.

Американський Білий дім назвав нідерландський звіт «важливим етапом зусиль для притягнення до відповідальності винних» у трагедії.

Сьогодні ж російський виробник «Буків» заявив, що його експерименти підтвердили версію, згідно з якою малайзійський «Боїнг» збили з району населеного пункту Зарощенське, який нібито перебував під контролем української сторони.

Унаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга», більшість із них була громадянами Нідерландів.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG