Доступність посилання

ТОП новини

У США підтримують звіт Нідерландів щодо «Боїнга-777»


У США називають звіт нідерландських слідчих щодо збиття «Боїнга-777» на Донбасі важливою віхою у зусиллях щодо притягнення винних до відповідальності.

У вівторок, 13 жовтня, речник Ради національної безпеки США Нед Прайс заявив, що це розслідування було проведено професійно і згідно з міжнародними стандартами.

«Ми висловлюємо нашу підтримку роботі, що проводиться країнами об’єднаної слідчої групи. Ми підтверджуємо, що США будуть повністю підтримувати всі зусилля щодо притягнення до відповідальності винних. Наша оцінка залишається незмінною – MH17 був збитий ракетою класу «земля-повітря», випущеної з території, підконтрольної сепаратистам, на сході України. Потерпілі та їхні близькі залишаться у наших думках і молитвах», – зазначив Прайс.

Раніше сьогодні нідерландська слідча група, що протягом 15 місяців збирала матеріали щодо катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, підтвердила: «Боїнг» був збитий в українському небі ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика.

Водночас у звіті немає вказівок на те, хто випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна.

Сьогодні також російський виробник «Буків» заявив, що його експерименти підтвердили версію, згідно з якою малайзійський «Боїнг» збили з району населеного пункту Зарощенське, який нібито перебував під контролем української сторони.

Натомість в українській комісії з розслідування причин катастрофисьогодні заявили, що ракета комплексу «Бук-М1», що збила літак «Боїнг-777», була запущена з підконтрольного проросійським бойовикам міста Сніжне на Донеччині.

Унаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга», більшість із них була громадянами Нідерландів.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Наприкінці липня Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

На цю ж тему:

13.10.2015
Після нідерландського звіту про МН17 поле для пошуку звузилось – експерт

Звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні» – Зубков далі

13.10.2015
MH17 збила ракета з окупованої території – керівник розслідування у Нідерландах
далі

13.10.2015
Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів далі

13.10.2015
Порошенко: винних у катастрофі MH17 мав назвати трибунал, який заблокувала Росія
далі

13.10.2015
Винні у збитті «Боїнга-777» якнайшвидше мають постати перед судом – Столтенберґ
далі

XS
SM
MD
LG