Доступність посилання

ТОП новини

Вірі Савченко пояснили заборону в’їзду до Росії ініціативою ФСБ


Віра Савченко
Віра Савченко

Сестрі Надії Савченко Віра повідомляє, що прикордонники пояснили їй причину заборони в’їзду до Росії ініціативою ФСБ.

«Повертаємося в Україну. КП «Чертково – Мілове» (Луганська область – ред.). На кордоні Російської Федерації співробітник повідомив, що мені, Савченко В.В., заборонено в’їзд до Російської Федерації до 01.09.2020 року ... Ініціатива ФСБ, це те, що нам повідомив прикордонник Російської Федерації. А як же «суд», я ж свідок у справі сестрички? Може, Плотницькому теж заборонять в'їзд до РФ служба ФСБ?», – написала Віра Савченко на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 13 жовтня.

Один із адвокатів Надії Савченко Микола Полозов розповів Крим.Реалії подробиці інциденту з Вірою Савченко на російському прикордонному пункті пропуску.

«Їй повідомили, що вона є загрозою для Російської Федерації, у зв’язку з чим винесене рішення про те, що їй заборонений в’їзд на територію Російської Федерації до 2020 року. Враховуючи, що Віра Савченко є основним свідком захисту – вона була очевидцем подій 17 червня 2014 – ми сподівалися, що вона виступить на судовому процесі на захист своєї сестри Надії Савченко. Зараз можна з упевненістю сказати, що цим рішенням ФСБ, фактично, Надія Савченко позбавлена права на захист, оскільки інших свідків з України ми не можемо привезти, їх відразу тут заарештують і посадять», – зазначив Полозов.

На думку адвоката, це є засобом тиску як на саму Надію Савченко, так і на всю сторону її захисту, включаючи сестру. «На мій погляд, це абсолютно зловмисні дії. Тому що Віра, у принципі, не могла заподіяти ніякого збитку Російській Федерації», – наголосив Микола Полозов. Полозов зазначив, що ніякого офіційного документа представники російського ФСБ Вірі не вручили.

Раніше сьогодні про заборону в’їзду до Росії Вірі Савченко повідомив інший адвокат Надії – Марк Фейгін.

Захист Савченко планує оскаржити рішення про заборону в’їзду в Росію Вірі Савченко.

Засідання у справі Савченко в Росії має поновитися 15 жовтня. Донецький міський суд Ростовської області Росії, який розглядає справу українки, під час попередніх слухань продовжив для неї запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на шість місяців, до січня 2016 року. Російські прокурори оголосили обвинувальний висновок українці, за яким їй загрожує до 25 років ув’язнення. Її вже понад рік утримують у слідчому ізоляторі в Росії.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама подалась у Росію.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG