Доступність посилання

ТОП новини

Київ протестує проти заборони Росії на в’їзд Вірі Савченко


Будівля МЗС України
Будівля МЗС України

МЗС України висловлює протест через заборону в’їзду до Росії сестрі українського штурмана Надії Савченко – Вірі.

«Заборона на в’їзд Вірі Савченко як одному з ключових свідків, заявлених захистом у справі її сестри, є свідченням заздалегідь спланованих намірів Російської Федерації – провести розправу над невинною жертвою агресивної політики Кремля Надією Савченко. Такі дії російської сторони є грубим і демонстративним порушенням процесуальних прав Віри Савченко та її сестри Надії і спрямовані на подальше вчинення тиску на Надію Савченко. Зазначений крок виходить за межі права та моралі і підтверджує замовний характер кримінального переслідування незаконно утримуваної в РФ Надії Савченко», – йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій у вівторок, 13 жовтня.

У МЗС України вчергове закликали Москву звільнити Надію Савченко, яку утримують у Росії.

У вівторок, 13 жовтня, влада Росії заборонила в’їзд до країни Вірі Савченко, яка проходить свідком у справі її сестри, до 2020 року.

Захист Надії Савченко планує оскаржити це рішення.

Засідання у справі Савченко в Росії має поновитися 15 жовтня. Донецький міський суд Ростовської області Росії, який розглядає справу українки, під час попередніх слухань продовжив для неї запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на шість місяців, до січня 2016 року. Російські прокурори оголосили обвинувальний висновок українці, за яким їй загрожує до 25 років ув’язнення. Її вже понад рік утримують у слідчому ізоляторі в Росії.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама подалась у Росію.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG