Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький суд розслідує дії Росії і Грузії під час війни 2008 року


Фату Бенсуда
Фату Бенсуда

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі проведе розслідування щодо дій обох сторін війни між Росією і Грузією в 2008 році щодо можливих воєнних злочинів чи злочинів проти людяності.

Як мовиться в заяві суду, прокурор Фату Бенсуда 13 жовтня заявила, що є докази того, що і грузинські, і південноосетинські сили атакували миротворців.

Щодо дій Росії, то, за словами прокурора, є свідчення про вбивство 113 грузинів за національністю і переселення 18,5 тисячі людей у рамках «силової кампанії переселення», проведеної в самопроголошеній Південній Осетії.

«Етнічне грузинське населення у зоні конфлікту зменшилося щонайменше на 75%», – заявила прокурор, додавши, що злочини чинили «з можливою участю російських збройних сил».

За словами Бенсуди, проросійські сепаратистські сили Південної Осетії скоювали ймовірні злочини «з особливою жорстокістю і за дискримінаційними підставами».

У ніч з 7 на 8 серпня 2008 року російські військові увійшли до Грузії після спроби Тбілісі відновити контроль над самопроголошеними республіками Південна Осетія й Абхазія. У результаті 5-денної війни Росія визнала «незалежність» двох грузинських регіонів – Абхазії і Південної Осетії, ввела додаткові війська й озброєння на свої військові бази на цих територіях і відмовилася виводити їх, усупереч своїм міжнародним зобов’язанням. Усі держави світу – за винятком Росії, Венесуели, Нікарагуа і Науру – визнають ці регіони територією Грузії, окупованою Росією.

За офіційними даними грузинської влади, в результаті подій 2008-го загинули понад 400 людей, понад дві тисячі були поранені.

Міжнародний кримінальний суд був заснований 2002 року для розслідування тяжких міжнародних злочинів.

XS
SM
MD
LG