Доступність посилання

ТОП новини

Росія вимагає поновити розслідування справи про катастрофу MH17


Росія звертається до міжнародного розслідування в Нідерландах із проханням поновити розслідування справи про катастрофу малайзійського літака у небі над Донбасом влітку минулого року. Про це заявив заступник голови російського авіаційного відомства «Росавіація» Олег Сторчевий.

Він знову поставив під сумнів деякі докази, які навели нідерландські слідчі в своєму розслідуванні.

Напередодні нідерландська слідча група, що упродовж 15 місяців збирала матеріали щодо катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» у небі над Донбасом, підтвердила: «Боїнг» був збитий в українському небі ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Результати слідства свідчать про безпідставність версії, висунутої Росією, згідно з якою рейсовий авіалайнер збили з українського літака-штурмовика.

Водночас у звіті немає вказівок на те, хто випустив ракету з «Бука». Це має встановити інша слідча група, якою керують Нідерланди і до складу якої входять Бельгія, Малайзія, Австралія та Україна.

Голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра заявив, що ракета, якою збили на Донбасі 2014 року лайнер «Малайзійських авіаліній», була випущена з території, захопленої сепаратистами.

У вівторок також російський виробник «Буків» заявив, що його експерименти підтвердили версію, згідно з якою малайзійський «Боїнг» збили з району населеного пункту Зарощенське, який нібито перебував під контролем української сторони.

Натомість в українській комісії з розслідування причин катастрофи заявили, що ракета комплексу «Бук-М1», що збила літак «Боїнг-777», була запущена з підконтрольного проросійським бойовикам міста Сніжне на Донеччині.

Унаслідок катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 загинули всі 298 людей, що були на борту «Боїнга», більшість із них була громадянами Нідерландів.

Захід і Україна заявляли, що мають докази того, що літак збили проросійські бойовики із комплексу «Бук» за ймовірної підтримки Москви. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Наприкінці липня Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG