Доступність посилання

ТОП новини

Що турбує українця: бідність, конфлікт на Донбасі та корупція (дослідження)


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українці підтримують демократію, але розчаровані діями політиків після революції

Через півтора року після Майдану українське суспільство продовжує вірити в демократію, утім, найбільше непокоїться за економічне благополуччя та повільні зміни в країни. Про це свідчать результати щорічного дослідження, проведеного на замовлення уряду США. Окрім того, громадяни вірять, що єдиний спосіб прискорити реформи, яких вимагала революція – привести до влади абсолютно нове покоління політиків. Однак, найбільше підтримки на майбутніх виборах 25 жовтня матимуть, згідно опитування, «ветерани» політики. А близько третини українців взагалі не збираються голосувати.

Найбільше українця турбує конфлікт на Донбасі, високі ціни, корупція та бідність. Про це свідчить вересневе опитування громадян, організоване Міжнародною фундацією виборчих систем. При цьому, бойові дії на сході України, – де тримається перемир’я із періодичними порушеннями, – за останні три місяці непокоять менше. Якщо у червні 83% українців називали це найсерйознішою проблемою, то у вересні – вже 70%. А кожен шостий (17%) виборець говорить, що закінчення конфлікту на Донбасі – має бути принциповим питанням для партії, якщо та хоче здобути його голос на місцевих виборах 25 жовтня.

Водночас, кількість людей, які вважають «проблеми з Росією» найбільшим викликом, майже не зросла і цьогоріч у вересні є на рівні 19%. За словами політолога Олесі Яхно, під цим українці мають на увазі також анексію Криму та економічний шантаж Росії щодо зовнішнього боргу.

«Найгостріше, звичайно, сприймається все, що пов’язане з військовими діями, з життями громадян», – каже вона.

Інфляція, корупція, бідність – страхи українців

Масивний блок тривог українців формують економічні проблеми держави та власний гаманець. Ці показники за останні три місяці, переважно, лише зростали. Зокрема, кожен другий українець (56%) у вересні назвав інфляцію, а як наслідок – подорожчання звичних предметів та послуг, серйозною проблемою у його житті.

Віктор Пушкар
Віктор Пушкар

Також корупція турбує половину населення (53%), цей показник за останній рік зріс майже вдвічі – із 28% у вересні 2014 року. Водночас, українці продовжують давати хабарі. Наприклад, кожен третій «дякував конвертом» за прийом у лікарні. А кожен десятий давав хабаря у школі, або сам вимагав грошей на роботі. Таким чином, 40% українців визнали, що за останній рік своїми ж діями підтримували корупцію. Соціальний психолог Віктор Пушкар пояснює це ірраціональністю людської поведінки.

«Той українець, який несе хабаря для вирішення свого персонального питання – він думає лише в цьому локальному масштабі, як це допоможе в його проблемах. А коли він бачить, що хтось інший бере, або отримує хабаря – то це вже «злочинна влада», а не він», – зауважує експерт.

Лише кожен п’ятий вважає, що держава розвивається правильно

Примітно, що зменшення рівня корупції в державі – серед головних сподівань Майдану. Цю вимогу респонденти називали найчастіше, згадуючи, що їх стимулювало взимку 2014 року підтримати революцію. Аж 67% українців заявили, що не помітили «жодного покращення» у цій галузі за останні два роки. Натомість 7% громадян помітили «значне покращення».

Занепокоєння бідністю послідовно зростає: якщо у вересні 2014 року це вважали серйозною проблемою 25%, то зараз – 42% українців. Разом із цим, кожен третій (35%) вимагає розібратись із безробіттям, а зовнішній борг держави турбує кожного десятого (11%).

Українці продовжують підтримувати демократичний та проєвропейський вектор розвитку держави. Утім, збіднілість населення та «хвороби» економіки сигналізують їм, що Україна розвивається хибним шляхом. У вересні так вважали понад половина – 56% усього населення. А впевнений, що влада знає, що робить – кожен п’ятий громадянин (20%).

Довіряють Порошенку, не довіряють – Льовочкіну

Загалом, дослідження свідчить, що українці розчаровані темпом змін у державі після Майдану. Після оптимістичного періоду революції, наразі лише 5% переконані, що політики виконують свої обіцянки. Найбільше довіряють президенту Петру Порошенку, меру Києва Віталієві Кличку, лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко, раднику президента Юрію Луценку. Найменше довіри українці мають до олігарха Сергія Льовочкіна, що представляє Опозиційний блок – «нащадок» Партії регіонів.

Дослідження прогнозує, що явка на місцевих виборах 25 жовтня буде нижчою від 50%. Найохочіше готові голосувати в центрі (52%) та на заході (48%) України. А от на півдні відсоток дуже низький – 27%.

Серед тих, хто «дуже ймовірно» голосуватиме, найбільше підтримки мають «Блок Петра Порошенка»-УДАР, «Батьківщина» та «Самопоміч». Понад третина українців (36%) досі не вирішили, де ставитимуть галочку в бюлетені. Проте саме на обіцянки партій щодо економічної ситуації звертатиме увагу більшість виборців, свідчить опитування.

Це вже 25-е щорічне опитування, проведене Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні. Дослідники опитали понад півтори тисячі повнолітніх українців із усієї країни, за винятком Донбасу та Криму. Опитування провели за допомоги Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG