Доступність посилання

ТОП новини

У Росії засудили 73-річного українця на 6 років за «шпигунство»


У Росії засудили до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство громадянина України 1942 року народження, повідомило російське агентство «РАПСІ».

За цим повідомленням, справа має гриф «таємно», і її подробиці не оголошують.

Федеральна служба безпеки Росії, зі свого боку, повідомила, що «шпигунство» засудженого Московським міським судом Юрія Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджує російська спецслужба, незаконно.

За цим повідомленням, Юрій Солошенко, колишній генеральний директор полтавського держпідприємства «Виробниче об’єднання «Знам’я», був затриманий понад рік тому в Москві, коли намагався незаконно придбати таємні складові до зенітно-ракетних комплексів «С-300» для відновлення засобів ППО України, діючи від імені українських держпідприємства «Завод «Генератор» і корпорації «Науково-виробниче об’єднання «Небо України».

Усі три згадані підприємства займалися, серед іншого, виробництвом складових для зенітно-ракетних комплексів радянської розробки чи їхнім обслуговуванням, ремонтом та модернізацією.

Як інформує агентство «РАПСІ», адвокат Юрія Солошенка Геннадій Блохін повідомив, що його 73-річний підзахисний визнав вину і не хоче оскаржувати 6-річний вирок.

Син Солошенка Олександр раніше в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс» назвав очікуваний вирок його батькові за статтею про шпигунство фактичним смертним вироком літній людині.

Російські правозахисники звертали увагу, що в перебігу розгляду справи Солошенка його права багато разів порушувалися.

Також, на думку правозахисників, Юрій Солошенко є одним із політичних в’язнів-українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії.

Міністерство закордонних справ України назвало обвинувачення проти нього у шпигунстві політично вмотивованим і надуманим, а російський суд у цій справі упередженим і заангажованим.

XS
SM
MD
LG