Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: щодо 278 суддів Криму відкрили дисциплінарні провадження


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вища кваліфікаційна комісія суддів України за результатами розгляду листа Генеральної прокуратури України відкрила дисциплінарні провадження стосовно 278 суддів судів Криму та Севастополя, які всупереч присязі судді здійснювали правосуддя від імені Російської Федерації, повідомляє прес-служба ГПУ.

Слідчі Генеральної прокуратури України розслідують кримінальне провадження за фактом вчинення суддями судів Криму злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

За даними слідчих, ці судді всупереч вимогам законодавства України, порушуючи присягу судді, після анексії Росією півострова Крим з березня 2014 року почали здійснювати «правосуддя» у так званих судах Республіки Крим та протиправно приймати судові рішення, а у листопаді-грудні 2014 року вони, відповідно до указів президента країни-агресора «Про призначення суддів федеральних судів», перейшли на службу до вказаних незаконно створених судів.

У травні цим суддям направили письмові повідомлення про вчинення злочину. У липні у Генпрокуратурі повідомили про направлення до Верховного Суду України 276 подань про надання згоди на затримання кримських суддів.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

XS
SM
MD
LG