Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура відкрила справу щодо СБУ через напад на журналістів «Схем»


Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу
Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу

Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу програми «Схеми» 2 жовтня біля приміщення управління СБУ в Києві. Про це повідомляють адвокати журналістів програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого» телеканалу.

«Заяву з Печерського районного управління ГУ МВС України у Києві було передано до військової прокуратури Київського гарнізону. Військово-слідчий військової прокуратури 12 жовтня вніс відомості про кримінальне правопорушення за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань», – повідомили адвокати юридичної компанії Jurimex, яка веде справу.

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, відповідно до Кримінального кодексу, передбачає покарання – штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Уранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники СБУ під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. За деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Начальник головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту і дав підлеглим 10 робочих днів, щоб доповісти про результати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG