Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН обговорить хвилю насильства між Ізраїлем і палестинцями


Рада Безпеки ООН 16 жовтня проведе спеціальне засідання, темою якого буде недавня хвиля насильства між Ізраїлем і палестинцями, жертвами якої стали 39 людей.

Екстрена зустріч скликана на прохання члена Ради безпеки Йорданії. За словами дипломатів, ухвалення резолюції не заплановане, але може бути затверджена заява із закликом до обох сторін приборкати насильство.

За два тижні кровопролиття загинули 32 палестинці і семеро ізраїльтян. Серед палестинських жертв – 10 озброєних ножами нападників, але також і діти, застрелені під час насильницьких демонстрацій.

Сплеск насильства частково пояснюють невдоволенням мусульман, як вони заявляють, зазіханнями з боку євреїв на територію мечеті аль-Акса в Єрусалимі. Територія, на якій розташована мечеть, вважається священною і для юдеїв як місце, на якому стояли два їхні храми.

Речники ООН і Держдепартаменту США вказують на ознаки «надмірного застосування сили» з боку Ізраїлю. Дотепер Вашингтон, який є багаторічним союзником і захисником Ізраїлю, традиційно ігнорував засудження в ООН дій Ізраїлю щодо палестинців.

XS
SM
MD
LG