Доступність посилання

ТОП новини

АТО: обмін полоненими зірвався, сторони звинуватили одна одну


Архівне фото: під час обміну полоненими
Архівне фото: під час обміну полоненими

У Міжвідомчому центрі Служби безпеки України з пошуку безвісти зниклих та звільнення заручників повідомили, що планований обмін полоненими з сепаратистами на Донбасі був зірваний із вини сепаратистів.

Як мовиться в повідомленні, представники підтримуваних Росією сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» «почали шантажувати українську сторону неприйнятними вимогами». У міжвідомчому центрі такі дії назвали неприпустимими і заявили, що українська сторона вимагає повного й неухильного виконання мінських домовленостей, зокрема, щодо звільнення всіх незаконно утримуваних полонених.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив агентству «Інтерфакс-Україна», що про цей обмін було домовлено напередодні на переговорах у Мінську, і українська сторона була готова віддати сепаратистам десять їхніх людей в обмін на лише вісім своїх заручників.

Але, сказав Тандіт, сепаратисти останньої миті сказали, що пропонують віддати лише п’ятьох українських полонених, тому обмін був припинений.

Про зрив обміну бойовиками повідомила у фейсбуці й уповноважена президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко.

Сепаратисти ж звинуватили українську сторону у зриві обміну. При цьому обидва сепаратистські угруповання, визнані в Україні терористичними, навели різні, як вони стверджують, причини зриву.

В угрупованні «ЛНР», яке й мало повернути українських полонених, твердять, ніби обмін із самого початку планувався як п’ять українських затриманих на десять «луганських і донецьких», але українська сторона нібито змусила затриманих сепаратистів телефонувати своїм рідним і казати їм, що угруповання відмовилося від обміну.

Натомість в угрупованні «ДНР» висунули цілком іншу версію: ніби українська сторона, з якою було домовлено про обмін шести її полонених на десять сепаратистів, останньої миті стала вимагати віддати їй вісім полонених і тим самим буцімто зірвала обмін.

За даними СБУ, в полоні сепаратистів нині перебуває 153 людини, серед яких і військові чи члени добровольчих формувань, і цивільні.

XS
SM
MD
LG