Доступність посилання

ТОП новини

Вищий адмінсуд підтвердив рішення про соцвиплати на окупованих територіях – агентства


Агентства «Інтерфакс-Україна» та «Українські новини» повідомили, що у прес-службі Вищого адміністративного суду йому підтвердили: цей суд залишив чинним рішення судів попередніх інстанцій, що визнали недійсним рішення Кабінету міністрів здійснювати соціальні виплати на Донбасі тільки на контрольованих владою України територіях.

Раніше у п’ятницю про таке рішення ВАСУ заявили прес-служба партії «Опозиційний блок», а також колишній народний депутат-регіонал із Луганська Ірина Бережна.

Таким чином, ВАСУ відхилив касаційну скаргу Кабміну на рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який у квітні так само відхилив апеляцію уряду на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який у лютому визнав згадане рішення уряду незаконним.

Минулого листопада уряд ухвалив постанову, якою доручив до 1 грудня 2014 року перевести всі бюджетні установи з окупованої території. За цією постановою соціальні виплати населенню цих територій стало можливо отримувати тільки на вільній території України, переїхавши на неї (або принаймні зареєструвавшись на ній).

В уряді заявляють, що зможуть відновити соціальні виплати на всьому Донбасі тільки після відновлення повного контролю Києва над ним. В оприлюдненому в четвер, 15 жовтня, напередодні нинішнього рішення суду, інтерв’ю виданню «Цензор.нет» міністр соціальної політики Павло Розенко наголосив, що уряд був змушений припинити ці виплати, бо йому створили такі умови.

«Розгромлено відділення українських банків, припинено діяльність Держказначейства, всіх відділень Пенсійного фонду, соціальних служб… Сьогодні ми фізично не можемо ані завезти туди готівку, ані провести виплати. Тому наше завдання – забезпечити своєчасно і в повному обсязі виплату всіх соціальних надходжень і пенсій тим людям, які переїхали з тимчасово окупованої території на територію, підконтрольну українській владі. І на сьогоднішній день з мільйона двохсот сімдесяти тисяч пенсіонерів, які на тій території мали право на отримання пенсій, мільйон отримує пенсії на території України», – заявив він.

«Щодо виплат «там», позиція України така: як тільки на цій території відновиться дія українського законодавства і діяльність органів влади, банків, Казначейства і так далі, ми, безумовно, зробимо все, щоб виплачувати відповідні суми своєчасно і в повному обсязі. На сьогоднішній день такої можливості немає. Все залежить від ефективності Мінського процесу», – наголосив Павло Розенко.

XS
SM
MD
LG