Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет: у перший день голосування на парламентських виборах явка була низькою


У перший день голосування на парламентських виборах у Єгипті, що відбувалися у неділю, явка була низькою. Виборчі дільниці відвідали близько 10 відсотків виборців.

Як передає Reuters, низька виборча активність засвідчила ігнорування з боку єгиптян заклику президента Абдель-Фаттаха Ас-Сісі прийти на вибори, які він назвав віхою «на шляху до демократії». Критики ж назвали ці слова обманом.

Голосування продовжиться в частині регіонів і сьогодні, інша частина голосуватиме наприкінці листопада, а вже в грудні мають оголосити результати волевиявлення. Державним службовцям влада пообіцяла зробити півдня 19 жовтня вихідним, щоб проголосувати.

На нинішніх єгипетських виборах до однопалатного парламенту на 568 місць з понад п’яти тисяч кандидатів більшість є прихильниками Ас-Сісі. Крім того, президент призначає без виборів додатково 5 відсотків членів парламенту.

Чимало людей заявили про бойкот виборів через придушення урядом популярного руху «Мусульманське братство», який опинилася поза законом після того, як Сісі прийшов до влади в результаті військового перевороту в 2013 році, який повалив першого демократично обраного президента-ісламіста Мухаммада Мурсі. Чимало членів молодіжних і демократичних груп, що були учасниками революції 2011 року, в результаті якої був скинутий президент Хосні Мубарак, перебувають в ув’язненні, як і сам Мурсі та багато офіційних осіб з «Мусульманського братства».

Правозахисні організації заявляють про тисячі політичних в'язнів у Єгипті.

XS
SM
MD
LG