Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко доручив розібратися щодо тиску СБУ на програму «Схеми»


Президент України Петро Порошенко заявляє, що діяльність журналістів не повинна зазнавати будь-яких перешкод. Про це він сказав під час відкриття Центру адміністративних послуг в Одесі у коментарі журналісту програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

У відповідь на запитання про його ставлення до того, що напередодні виходу програми «Схеми» редакція отримала листа за підписом голови управління СБУ в Києві і Київській області Михайла Глуговського із застереженням про порушення законодавства в разі виходу програми в ефір, Порошенко зазначив, що це потребує дуже серйозної перевірки.

«Я думаю, що діяльність журналістів не повинна зазнавати будь-яких перешкод. Я розумію, що діяльність спецслужби має певні особливості, які патріотичні журналісти мають теж враховувати», – зазначив він.

За словами Порошенка, він дав доручення розібратись із цією ситуацією, проте деталей стосовно того, кому і коли було передане це доручення, глава держави не навів.

У Києві вранці 2 жовтня співробітники СБУ затримали журналістів програми «Схеми» Михайла Ткача і Кирила Лазаревича під час зйомок епізоду для журналістського розслідування невідповідності стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

Того ж дня голова спецслужби Василь Грицак призначив службове розслідування через цей інцидент, термін якого сплив 16 жовтня, а голова управління СБУ в Києві та Київській області Михайло Глуговський вибачився перед журналістами і заявив про можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

За кілька годин до ефіру, коли випуск програми був повністю змонтований і зміни внести вже технічно було неможливо, Радіо Свобода отримало листа за підписом голови начальника управління СБУ в Києві та Київській області Михайла Глуговського із застереженням про порушення законодавства в разі виходу програми в ефір.

Тим часом, Військова прокуратура Київського гарнізону розпочала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу програми «Схеми» 2 жовтня біля приміщення управління СБУ в Києві.

XS
SM
MD
LG