Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Колобова в Іспанії намагалися звільнити за підробним листом Генпрокуратури


Юрій Колобов
Юрій Колобов

Генеральна прокуратура України заявляє, що запобігла незаконному звільненню з-під варти в Іспанії екс-міністра фінансів України Юрія Колобова.

Як повідомили в ГПУ, невідомі надіслали підробного листа нібито від імені Генпрокуратури до слідчих органів Іспанії, в якому йшлося про те, що Колобов у справі, яку розслідують в Україні, має статус свідка, а не підозрюваного.

«За інформацією компетентних органів Королівства Іспанія, вказаний лист був наданий їм захисниками Колобова. Разом із тим, зазначений лист службовими особами Генеральної прокуратури України не видавався і не підписувався, інформація, яка міститься у ньому щодо статусу Колобова не відповідає дійсності, і лист є підробленим», – йдеться в повідомленні.

Як повідомили в ГПУ, за фактом підробки листа відкрили кримінальне провадження.

У Генпрокуратурі нагадали, що проти Колобова в Україні розслідують справу про «привласнення, розтрату майну або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Оскільки колишній високопосадовець перебуває під вартою в Іспанії, Генпрокуратура України у березні цього року направила запит про його екстрадицію до України.

20 січня Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід для Колобова у вигляді взяття під варту. У прокуратурі тоді пояснили, що суд обрав запобіжний захід у справі про заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі у сумі понад 220 мільйонів гривень. Також у вересні 2014 року СБУ відкрила кримінальну справу щодо Колобова. Справу порушили за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків).

За даними СБУ, Колобов з іншими високопосадовцями уряду, зловживаючи службовим становищем, на порушення вимог закону про держбюджет-2013 організували й забезпечили випуск облігацій зовнішньої державної позики на три мільярди доларів за рахунок «Фонду національного добробуту» Росії.

XS
SM
MD
LG