Доступність посилання

ТОП новини

У 3 містах запрацює система паралельного публічного підрахунку голосів онлайн


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Проект «Прозорі місцеві вибори-2015» на базі платформи vybir.info дозволить провести паралельний з офіційним публічний підрахунок голосів в онлайн-режимі. Про це заявив виконавчий директор Українського центру суспільних даних Андрій Горбаль.

За його словами, містами для реалізації проекту були обрані Бердянськ, Краматорськ і Слов’янськ, лише на них вистачило часу і ресурсів в Українського центру суспільних даних, який запропонував такий підрахунок.

Мета проекту – захист результатів виборів і тим самим повернення довіри виборців до процесу голосування і підрахунку результатів виборів, зазначив Горбаль.

Представники Українського центру суспільних даних зазначають, що система також надасть можливість штабам різних кандидатів здійснювати взаємний контроль і уникнути звинувачень у фальсифікаціях.

Як повідомив голова правління Українського центру суспільних даних Сергій Васильченко, виконавцями проекту вже підписані угоди зі штабами про надання інформації, на кожен штаб видали логін і пароль, ввівши які у систему, можна буде заносити дані про підрахунки голосів.

«Ми хочемо, щоб політичні сили, які беруть участь у виборах, взяли на себе відповідальність за результати, не покладали на спостерігачів громадських чи міжнародних, а на себе – організували цей процес підрахунку голосів прозоро і визнали перемогу чи поразку один одного», – зазначає Васильченко.

Представники Українського центру суспільних даних зауважують, що основні фальсифікації відбуваються саме під час підрахунку голосів, а онлайн-платформа дозволить викрити такі махінації, однак питання – у чесності виборчих штабів, тобто достовірності тих результатів, які вони вводитимуть у систему.

«Наша принципова позиція в тому, що партії повинні брати на себе відповідальність за захист голосів своїх виборців, які зробили вибір на їхню користь. Захищайте їх, у першу чергу, поставте спостерігачів, у вас є юридичні інструменти, ми надаємо платформу, яка робить цю справу зручнішою, простішою, доступнішою», – наполягає Горбаль.

За словами представників Українського центру суспільних даних, ця система дозволяє фактично відразу рахувати, переглядати результати виборів.

В Україні, за винятком територій Криму та Донбасу, які українська влада тимчасово не контролює, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG