Доступність посилання

ТОП новини

Україна підтвердила готовність до переговорів із Росією про авіасполучення – міністр


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський повідомив, що і його міністерство, і Державіаслужба України готові до переговорів про авіасполучення, які запропонувала Росія.

«Час, місце їхнього проведення та склад української делегації повідомимо додатково», – написав він у фейсбуці, підтвердивши, що Державіаслужба отримала листа з пропозицією таких переговорів від «Росавіації», і продублював свою заяву англійською мовою.

Раніше в понеділок, 19 жовтня, Федеральне агентство повітряного транспорту Росії, відоме як «Росавіація», повідомило, що ще у п’ятницю, 16 жовтня, направило до Державіаслужби України листа з пропозиціями терміново провести переговори щодо повітряного сполучення між двома країнами, яке через дії Москви має перерватися з 25 жовтня.

Ці переговори запропоновано провести «в будь-якому зручному для української сторони місці», мовиться в повідомленні.

Російське агентство заявляє при цьому, що до нього звернулися кілька українських авіакомпаній із запитами про дозвіл відкрити рейси між містами двох країн. Чому для відповіді на ці запити необхідні «термінові переговори», «Росавіація» не пояснює.

Водночас російське агентство твердить, ніби повітряне сполучення між Україною і Росією має перерватися з 25 жовтня «за ініціативою української сторони» й ніби «це політизоване рішення» ухвалили в Києві.

Насправді рішення остаточно припинити повітряне сполучення між Україною і Росією ухвалили в Москві, повністю заборонивши польоти до Росії українським авіакомпаніям із 25 жовтня. При цьому єдиним аргументом російської сторони було те, що це «дзеркальна» акція відплати за санкції України, запроваджені раніше проти кількох (далеко не всіх) російських авіакомпаній.

Раніше, наприкінці вересня, Україна наклала санкції на низку російських авіакомпаній через порушення ними норм двосторонньої міжурядової угоди про повітряне сполучення: 27 компаній, серед них такі найбільші, як «Аерофлот» чи «Трансаеро», потрапили під санкції через багаторазове незаконне порушення ними повітряного простору України в перебігу польотів між Росією і тимчасово окупованим Кримом. Крім того, ще дві українські авіакомпанії з Криму теж потрапили під обмеження після того, як їх незаконно «націоналізував» так званий уряд російської окупаційної влади на півострові.

Тим російським компаніям, що опинилися під санкціями Києва, з початку зимової навігації 25 жовтня заборонено здійснювати рейси до України. Водночас інших російських авіакомпаній із-поза меж санкційного списку це обмеження не стосується. Але у відповідь на безпідставне рішення Росії заборонити польоти всім українським компаніям Україна заявила, що відтак теж заборонить польоти всім російським авіакомпаніям, доки Москва не скасує своїх заборон.

XS
SM
MD
LG