Доступність посилання

ТОП новини

Україна в Раді безпеки ООН не дозволить затінити тему Криму і Донбасу – Кулеба


Дмитро Кулеба, посол з особливих доручень МЗС України
Дмитро Кулеба, посол з особливих доручень МЗС України

Присутність України у Раді безпеки ООН як непостійного члена організації дасть можливість Києву ініціювати порушення важливих питань і не дозволить затінити питання Криму і Донбасу. Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

«Перший (момент – ред.) – це можливість ініціювати порушення тих чи інших питань на порядок денний і, таким чином, не дозволяти питанням Криму і агресії Росії на сході України відійти у тінь під тиском інших питань міжнародної безпеки», – сказав Кулеба.

За його словами, членство України в Раді безпеки ООН хоч і непостійне, однак відкриває дипломатичні можливості звертати на себе увагу міжнародної спільноти.

«Право вето, дійсно, залишається за Росією, і у нас немає сумніву, що ця країна продовжить цинічно його використовувати. Але є й інші інструменти дипломатичної роботи, навіть боротьби, які нам дає Рада безпеки ООН», – додав Кулеба.

Заручившись 177 голосами країн-членів ООН, Україна 15 жовтня стала непостійним членом Ради безпеки організації в 2016–2017 роках. Президент України Петро Порошенко заявив, що це «допоможе повернути окуповані Росією території, зокрема Донбас і Крим».

Росія входить до складу постійних членів Ради безпеки ООН із правом вето. Москва в Раді безпеки неодноразово блокувала питання, пов'язані з Україною.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і анексії українського Криму. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, а окупацію півострова називає «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG