Доступність посилання

ТОП новини

У Києві засудили рішення Москви зробити «російською» культурну спадщину Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням уряду Росії віднести об’єкти культурної спадщини тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до об’єктів культурної спадщини федерального значення Росії.

У міністерстві наголосили, що «рішуче засуджують варварське захоплення і пограбування культурних, матеріальних та духовних історичних цінностей України» Росією, і закликали й міжнародну спільноту засудити будь-які спроби Росії привласнити культурну спадщину України.

Київ також вимагає від російської сторони негайно скасувати це розпорядження її уряду і безумовно виконувати зобов’язання Росії відповідно до норм міжнародного права, поваги до суверенітету і територіальної цілісності України.

В МЗС нагадали, що резолюція Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», зокрема, підтверджує визнання територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах і закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя й утримуватися від будь-яких дій або поведінки, які можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу.

Раніше у вівторок, 20 жовтня, Міністерство культури України теж назвало згадане рішення російського уряду незаконним і таким, що не має ніяких правових наслідків і суперечить міжнародному праву. В міністерстві Росії нагадали, що саме на ній як на окупантові нині лежить уся відповідальність за пошкодження чи руйнацію «безцінних пам’яток» українського Криму.

Раніше цього ж дня в Росії оприлюднили розпорядження її уряду, за яким понад 220 об’єктів культурної спадщини на території тимчасово окупованого нею Кримського півострова занесені до переліку «культурних об’єктів федерального значення» Росії.

XS
SM
MD
LG