Доступність посилання

ТОП новини

В СБУ заявили про «російський слід» у справі про вибух в Одесі


На місці вибуху в Одесі, 27 вересня 2015 року
На місці вибуху в Одесі, 27 вересня 2015 року

Служба безпеки України повідомила, що її голова Василь Грицак доповів президентові України Петрові Порошенку про «російський слід» у теракті біля будівлі СБУ в Одесі, здійсненому 27 вересня, і про розкриття цього злочину.

Як заявив Грицак, 19 жовтня затримано трьох його виконавців, мешканців Одеси, і всі вони – активісти місцевих проросійських громадських організацій, зналися на конспірації, мали позивні, застосовували сучасні комп’ютерні технології.

«Ми маємо також інформацію про замовників, які надсилали злочинній групі вказівки з території Росії і Криму, вони рано чи пізно також будуть притягнуті до відповідальності», – додав голова СБУ.

Він нагадав, що відповідальність за вибух узяло на себе так зване «одеське підпілля», яке розмістило в інтернеті відеоролик із території окупованого Криму. «Ми сприйняли це як виклик і доклали максимум зусиль для розкриття справи», – сказав Грицак.

Відео: Служба безпеки України

Він також заявив, що ця викрита і знешкоджена СБУ диверсійно-розвідувальна група, керована російськими спецслужбами, крім того, підозрюється у причетності до низки підривів адмінбудівель та офісів громадських структур в Одеській та Миколаївській областях.

Сценарій злочину розроблявся на території Росії; особа, що закладала вибухівку, пройшла спеціальну диверсійну підготовку у військовому центрі в Росії, заявили в СБУ.

Підпільну лабораторію для виготовлення саморобних радіокерованих вибухових пристроїв зловмисники обладнали в одній із десятиповерхівок Одеси; враховуючи реальну небезпеку для життя мешканців будинку, їх на час спеціальної операції евакуювали, мовиться в повідомленні.

У справі проведено 22 обшуки, в перебігу яких вилучено речові докази протиправної діяльності затриманих, вогнепальну зброю, боєприпаси; зокрема, оперативники виявили елементи саморобної «бомби», аналогічної тій, що була закладена під будівлею СБУ.

У зловмисників також вилучено велику кількість сепаратистської символіки, антиукраїнські матеріали. Слідство триває. Підозрювані утримуються під вартою, повідомили в СБУ.

Відео: Служба безпеки України

Там також нагадали, що у Службі безпеки України функціонує цілодобова «гаряча лінія» 0 800 501 482 для звернень громадян.

27 вересня – це була неділя – о 5-й ранку до відділку міліції в Одесі надійшло повідомлення про вибух у центральній частині міста. Внаслідок вибуху була пошкоджена адміністративна будівля обласного управління СБУ в Одеській області – вибухівку заклали біля одного зі входів, який не використовувався. За фактом вибуху почали кримінальне провадження за статтею про терористичний акт. Служба безпеки України тоді не виключала, що це була помста їй за ефективну роботу в регіоні, який був «практично зачищений від диверсантів та сепаратистів». Унаслідок вибуху були пошкоджені загалом 21 будинок і 45 квартир та 15 нежитлових приміщень – ішлося головно про вибиті шибки.

XS
SM
MD
LG