Доступність посилання

ТОП новини

КСУ розглядатиме закон про люстрацію у нинішньому складі


©Shutterstock
©Shutterstock

У Конституційному суді України не бачать підстав для відсторонення від слухання справи щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади» кого-небудь із суддів.

«Конституцією України передбачено виключний перелік підстав для припинення повноважень судді КСУ. Судді Конституційного суду України призначаються і звільняються з посад президентом України, Верховною Радою України та з’їздом суддів України. Акти про звільнення діючих суддів відсутні, а відповідно перешкод для здійснення суддями своїх повноважень не існує», – повідомили «Інтерфаксу» у прес-службі Конституційного суду увечері середи, 21 жовтня.

Таким чином у суді прокоментували заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, що нинішній склад Конституційного суду не може продовжувати розгляд цієї справи, оскільки восьмеро суддів підпадають під люстрацію.

Раніше Конституційний суд призначив на четвер, 22 жовтня, розгляд справи про конституційність закону України «Про очищення влади».

У квітні цього року КСУ вже розглядав закон «Про очищення влади» щодо конституційності окремих положень закону, але переніс розгляд.

Засідання суду супроводжувалося протестом представників громадськості, які побоювалися, що суд визнає закон неконституційним.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

У листопаді минулого року Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року.
Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів.

Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

XS
SM
MD
LG