Доступність посилання

ТОП новини

КВУ назвав головними проблемами роботу ТВК, купівлю голосів та брак прозорості в роботі МВС


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель назвав трьома головними проблемами місцевих виборів нездатність деяких територіальних виборчих комісій ефективно організувати виборчий процес, численні випадки підкупу виборців, а такоє неефективну роботу Міністерства внутрішніх справ, зокрема, недостатню реакцію на порушення виборчого законодавства, невідкриття кримінальних справ проти порушників.

На конференції «Передвиборча ситуація в Україні. Безпека на виборах» він також звернув увагу, що деякі суб’єкти виборчого процесу намагаються використовувати ім’я громадських організацій задля підняття власного рейтингу.

Водночас, сказав Кошель, новий виборчий закон дав і певний позитивний результат – зменшення градусу напруги в округах, адже кандидати тепер повинні конкурувати не так з іншими партіями, як з однопартійцями

Директор програм КВУ Наталія Линник, зі свого боку, нагадала, що наразі порушено лише 39 кримінальних справ стосовно порушення виборчого законодавства.

На її думку, необхідно внести зміни до законів про вибори та інших нормативно-правових актів стосовно підкупу виборців. Ті зміни, що вже були внесені, складні для виконання та доведення до суду, вважає вона. Також, каже Линник, гострою є необхідність прийняття виборчого кодексу.

А голова Луганського КВУ Олексій Свєтіков назвав ситуацію в Луганській області однією з найгостріших в Україні.

За його словами, найбільш проблемними містами є Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Є випадки саботажу з боку ТВК, однак на цей момент усі проблеми вирішені, виборчий процес відбувається в нормальному режимі, сказав він. Свєтіков не очікує провокацій із боку бойовиків.

Місцеві вибори в Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Криму й частини Донбасу, а також деяких прифронтових місцевостей призначені на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG