Доступність посилання

ТОП новини

«Прогульники» з попередньої влади очолюють передвиборчі списки на місцевих виборах – рух «Чесно»


Депутати від попередньої влади, що системно прогулювали засідання місцевих рад і комісій, балотуються на нових місцевих виборах і очолюють списки партій. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила регіональний координатор руху «Чесно» Ірина Федорів.

«Це і «Нові обличчя», і «Наш край», і «Опозиційний блок» – йдуть представники попередньої влади, які були «прогульниками». Більше того, ми виявили: вони не просто в списку, вони взагалі можуть очолювати список», – заявила Федорів.

За її словами, є приклади, зокрема на Київщині, коли, певний депутат – представник від партії режиму Януковича, який пропустив понад 50% засідань сесій Ради у попередньому складі, йде на вибори на чолі партії, але під новою назвою.

«Якщо подивитися, наприклад, на Київську область, то під номером один «Нових облич» значиться Володимир Христюк – «прогульник» (пропустив у період 2012-2014 років більше половини засідань – ред.) Баришівської ради і колишній представник «Партії регіонів». Так само, і в інших партіях, тобто прогульники очолюють списки» – зазначила Федорів.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії або постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандата за статтею 37 закону «Про статус депутатів місцевих рад». Цю ініціативу можуть подати виборці, зібравши підписи, але остаточне рішення про відкликання депутата все одно ухвалює вищий керівний орган партії.

Місцеві вибори в Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Криму і частини Донбасу, а також деяких прифронтових місцевостей призначені на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG