Доступність посилання

ТОП новини

Москва не обговорюватиме з Україною 29 жовтня реструктуризацію боргу – МЗС Росії


Росія не обговорюватиме з Україною 29 жовтня питання реструктуризації боргу на суму 3 мільярди доларів, заявив заступник міністра закордонних справ Росії Василь Небензя.

За його словами, на переговорах 29 жовтня Україна обговорюватиме реструктуризацію боргу перед приватними кредиторами.

«Наш борг – державний, тому ми в цих зустрічах брати участі не будемо. Борг України перед Росією не в цьому форматі має обговорюватися», – передає слова чиновника російська державна інформагенція «РИА Новости».

7 вересня Москва вже заявляла, що чекає на погашення боргу в грудні.

Україна ще раз пропонуватиме Росії реструктуризувати борг щодо єврооблігацій, заявив 15 жовтня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Якщо ж Кремль не погодиться, Київ готовий іти до суду, додав він.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Останні виплати за кредитом були сплачені Україною в червні поточного року.

Міністр фінансів України Наталія Яресько раніше заявила, що «російські» єврооблігації Київ розглядає як приватний борг. Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій, тобто як боргу однієї країни перед іншою, і вимагає повної сплати.

На початку 2014 року загальний обсяг зовнішнього боргу України становив 73,1 мільярда доларів США, станом на 1 вересня 2015 року державний та гарантований державою борг становить 70,5 мільярда доларів.

XS
SM
MD
LG