Доступність посилання

ТОП новини

Угорці відзначають 59-у річницю антикомуністичного повстання


Угорці відзначають роковини революції 1956 року, внаслідок якої було повалено диктатуру Матяша Ракоші. Внаслідок радянської окупації антикомуністичне повстання в Угорщині було жорстоко придушене, й лише після 1989 року 23 жовтня в Угорщині святкують на державному рівні, передає кореспондент Радіо Свобода.

Вперше за 25 років після встановлення демократії у країні перші офіційні особи, включно з президентом Угорщини Яношем Адером і прем’єром Віктором Орбаном, перебувають у цей день у від’їзді за кордоном. Серед іншого, місцеві оглядачі пояснюють це падінням популярності правлячої консервативної коаліції серед угорських виборців.

Виступаючи в історичному актовому залі столичного політехнічного університету, де наприкінці жовтня 1956 року студенти з демократичними вимогами звернулися до комуністичного режиму Матяша Ракоші, міністр оборони Угорщини Іштван Шімічко заявив, маючи на увазі міграційну кризу в Європі, що предки угорців проливали у 1848-49 та 1956 роках кров не за те, щоб зараз в угорців відібрали мирне і спокійне життя, культуру та європейську цивілізацію. Він також закликав захищати національні інтереси угорців і майбутнє їхніх дітей.

До такої публічної риторики вдався і міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балоґ. Відкидаючи надто «безцеремонні», на його думку, спроби глобалізації вдертися до маленької Угорщини, міністр поставив у центр уваги збереження свободи, національної ідентичності і здатності діяти навіть шляхом зведення захисних стін із колючим дротом на кордонах країни.

Натомість опозиційний політик-соціаліст Золтан Ґеґеш звинуватив уряд Віктора Орбана у наступі на спадщину революції 1956 року та нівелюванні демократичних досягнень Угорщини після 1989 року. Він застеріг правлячу коаліцію від «повзучої диктатури».

XS
SM
MD
LG