Доступність посилання

ТОП новини

Сирійські правозахисники заявили про майже 450 убитих унаслідок російських ударів у Сирії


(ілюстраційне фото: жертви війни в Сирії)
(ілюстраційне фото: жертви війни в Сирії)

Сирійське бюро спостереження за правами людини, що працює у Великій Британії, повідомило з посиланням на свої джерела на місцях, що внаслідок повітряних ударів авіації Росії в Сирії вбиті не менш як 446 людей, і понад третина з них – цивільні.

За даними, які навів керівник бюро Рамі Абдель-Рахман, серед 151 вбитого цивільного мешканця було 38 дітей і 35 жінок.

А з 295 вбитих учасників бойових дій, наводить слова правозахисника Агентство «Франс-прес», 75 належали до джигадистів із екстремістського угруповання «Ісламська держава» і 31 до місцевого сирійського відділку мережі «Аль-Каїда», угруповання «Джабгат ан-Нусра» («Фронт перемоги»); це угруповання, хоч теж ісламістське, воює проти «Ісламської держави».

Іще 189 убитих учасників бойових дій належали до інших угруповань, яких на Заході і в арабському світі залічують до поміркованих опозиційних сил і надають багатьом із них підтримку чи й зброю в їхній боротьбі проти «Ісламської держави», з одного боку, і проти режиму президента Сирії Башара аль-Асада, з іншого.

У Росії повідомлення Сирійського бюро спостереження за правами людини принципово відкидають як не варті уваги.

Росія заявляє, що здійснює в Сирії удари по позиціях угруповання «Ісламська держава» чи інших «терористів» – приєднуючись у цьому визначенні до понять влади Асада: Росія, як і Асад, стверджує, що ніякої поміркованої опозиції в Сирії не існує, а всі супротивники Асада однаково є «терористами». У світі звертають увагу, що насправді лише мала частка російських ударів спрямована проти «Ісламської держави», яка нині становить відносно малу безпосередню загрозу військам режиму Асада, а більшість цих ударів цілять по позиціях інших супротивників режиму, зокрема й тих, які мають підтримку більшості Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG