Доступність посилання

ТОП новини

Угорська громада Франківська відзначила роковини революції 1956 року та День незалежності Угорщини


Будапешт, 1956 рік
Будапешт, 1956 рік

Тематичні заходи на відзначення 59-ї річниці революції 1956 року і Дня незалежності Угорщини відбулися у відділі літератури іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка в Івано-Франківську. У них узяли участь представники угорської громади, які проживають на Прикарпатті, почесного консульства Угорщини в Івано-Франківську, студенти.

За словами голови громади Мирослави Нагорняк, активними є понад два десятки дорослих і семеро дітей, іще десятки угорців навчаються у прикарпатських вишах. Діє недільна школа вивчення угорської мови. Слухачі школи читали угорською вірші, присвячені повстанню.

Екскурс в історію про події 23 жовтня 1956 року здійснив професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Мирослав Волощук, який займається тематикою Угорщини повоєнного періоду.

Доповненням стала презентація фотографій і відеофільму про останні дні антикомуністичного повстання від студента з Угорщини Йожефа Сави.

Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді передало бібліотеці близько 130 книжок угорською мовою з історії цієї країни, навчальну літературу для вивчення мови.

23 жовтня угорці відзначають роковини революції 1956 року, внаслідок якої було повалено диктатуру Матяша Ракоші.

XS
SM
MD
LG