Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс заперечив причетність до «екстремізму», яку підозрюють у Росії


Наріман Джелял
Наріман Джелял

Меджліс кримськотатарського народу не здійснював і не здійснює ніяких протизаконних дій ні у Криму, ні в Росії, заявив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

Таким чином він прокоментував для проекту Радіо Свобода Крим.Реалії звернення Громадської палати Росії до генерального прокурора цієї країни з проханням перевірити Меджліс у Криму на екстремізм, що, на думку авторів звернення, виявляється в участі організації у продуктовій блокаді Криму, а також у намірах «енергетичної блокади» окупованого півострова.

«Кримські члени Меджлісу не мають стосунку до організації блокади Криму. Блокаду ініціювала та частина Меджлісу, яка вимушено сьогодні перебуває на території материкової України. Сама блокада відбувається на території України», – зазначив Джелял.

При цьому він наголосив, що поки ніким і нічим не доведено, що на адмінмежі з Кримом у Херсонській області «відбуваються правопорушення».

На думку Джеляла, проблема полягає в тому, що нинішня окупаційна кримська влада не змогла виробити «нормальних позитивних відповідей» на дії Меджлісу й тим самим «розписалася у провалі роботи для налагодження діалогу з Меджлісом».

Тим часом так звана «прокурор» російської окупаційної влади Криму Наталія Поклонська заявила у фейсбуці, що, хоча сам Меджліс у Росії не зареєстрований і юридично «не існує», екстремістськими можуть бути визнані дії осіб, пов’язаних із Меджлісом, у першу чергу його лідерів.

20 вересня розпочалась безстрокова акція блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар. Ініціатори блокади вважають, що українські компанії повинні припинити торговельні відносини з Кримом, бо територія півострова була окупована Росією.

У жовтні, за словами активістів, почалася і «енергетична» блокада півострова. Зафіксовано низку випадків пошкодження опор ліній електропередач, які подають електроенергію у Крим.

XS
SM
MD
LG