Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Маріуполі і Красноармійську ще можуть відбутися 25 жовтня – Охендовський


Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський (архівне фото)
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський (архівне фото)

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявляє, що голосування у Маріуполі та Красноармійську Донецької області ще може відбутися 25 жовтня. За його словами, якщо бюлетені будуть прийняті членами міськвиборчкому і дільниці відкриються о 18:00, вибори можуть бути визнані такими, що відбулися.

За його словами, вибори у Маріуполі відбуваються лише на 8 дільницях. «На 213 дільницях немає бюлетенів», – заявив Охендовський у неділю, 25 жовтня, під час брифінгу у Києві.

«Варіантів виходу з ситуації у самій Маріупольської комісії на цей момент законних немає, крім одного – прийняти виборчі бюлетені, передати їх дільничним виборчим комісіям та забезпечити проведення голосування. В іншому випадку буде кримінальна відповідальність, передбачена 157 статтею Кримінального кодексу України. Якщо вибори не відбудуться, покарання для винних може бути доволі жорстким – до 7 років», – наголосив Михайло Охендовський.

За словами голови ЦВК, у Красноармійську не відбуваються вибори на 30 з 37 дільниць.

Охендовський наголосив, що ЦВК зробить все можливе, щоб вибори у Маріуполі і Красноармійську відбулися сьогодні.

«Якщо цього не станеться, право запризначенням нової дати виборів – за Верховною Радою», – зазначив він і додав, що у разі необхідності перевибори у цих містах можуть відбудуться 15 листопада.

Раніше сьогодні у Донецькій облдержадміністрації повідомили, що місцеві вибори у Маріуполі 25 жовтня скасовані. 24 жовтня територіальна виборча комісія у Маріуполі заявила про неможливість проведення у цьому місті 25 жовтня місцевих виборів. Приїхавши до типографі приймати бюлетені, представники ТВК виявили брак – у списку не було однієї з партій.

Також вибори фактично зірвані у Красноармійську Донецької області, де міська виборча комісія прийняла надруковані раніше у друкарні бюлетені, але не передала їх у дільничну комісію. Раніше Донецький окружний адміністративний суд вирішив скасувати постанову Красноармійської міської виборчої комісії про друк бюлетенів у фізичної-особи підприємця. Суд обґрунтував своє рішення тим, що фізична особа-підприємець і підприємство це дві різні юридичні форми.

У неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори.

Вибори не відбудуться в анексованому Росією Криму, а також в окремих тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей, де фактичною владою є проросійські бойовики з угруповань «ДНР» та «ЛНР».

XS
SM
MD
LG