Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: нові вибори у Маріуполі є оптимальним вирішенням ситуації


Аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев вважає, що оптимальним виходом із ситуації, що склалася довкола голосування у Маріуполі, буде організація виборів там наново. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода у рамках спільного з телеканалом «Еспресо» марафону.

«З тієї інформації, що зараз є, оптимальним виходом є відтворення нового виборчого процесу. Але це потребуватиме тоді змін до чинного закону про місцеві вибори», – зазначив експерт.

Він наголосив, що закон про місцеві вибори не передбачає підстави для скасування вборів за умови невиготовлення виборчих бюлетенів. «Тому тут, з одного боку, маємо говорити про забезпечення легітимності процесу, а з іншого боку, маємо наголошувати на необхідності виходу з цієї ситуації з точки зору забезпечення виборчих прав всіх громадян», – додав Олександр Клюжев.

«Опора»: проблема у Маріуполі – політична, не процедурна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

«Була заява голови ЦВК Охендовського про те, що зберігається можливість відкриття виборчих дільниць навіть після таких подій. Але навряд чи це може бути ефективним вирішенням проблеми, тому що вона має політичний характер, а не процедурний і правовий», – заявив експерт.

Представник «Опори» додав, що ситуація у Маріуполі «є наслідком того, що члени ТВК з різних боків долучалися до політичних конфліктів, хоча за законом вони мали б керуватися процедурами, що передбачені законом».

Донецька ОДА у неділю повідомила про скасування виборів у Маріуполі, оскільки більшість виборчих дільниць не отримала бюлетені. Напередодні територіальна виборча комісія у Маріуполі відмовилася приймати надруковані у приватній друкарні бюлетені через брак і помилки у документах.

У неділю, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори.

XS
SM
MD
LG