Доступність посилання

ТОП новини

Зрив виборів у Маріуполі: у коаліції думають, як призначати нові


Маріуполь: боротьба за право вибору (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Маріуполь: боротьба за право вибору (відео)

Якщо вибори не відбудуться, покарання для винних може бути до 7 років – Охендовський

Розслідувати зрив виборів у Маріуполі, де міська територіальна виборча комісія скасувала їх через браковані бюлетені, вимагає президент Петро Порошенко про це він заявив, голосуючи на дільниці у Києві. Нові вибори має найближчим часом призначити Верховна Рада. Проте голова ЦВК Михайло Охендовський вважає, що голосування у місті ще може відбутись, якщо правильні бюлетені завезуть до 18 години.

Також Порошенко заявив, що у Маріуполі «готувались ті чи інші фальсифікації».

«Я дав доручення правоохоронним органам ретельно розслідувати причини, через які проведення виборів у Маріуполі було ускладнене, і я чекаю інформації правоохоронних органів, яка має бути висловлена публічно. Я чекаю оцінки політичних сил, і звертаюся до Верховної Рад і ЦВК негайно відреагувати на це. Верховній Раді на найближчому засіданні ухвалити зміни до законодавства, які дозволять найближчим часом вибори у Маріуполі все ж таки провести», – сказав він.

Вибори у Маріуполі необхідні – Порошенко під час голосування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко закликав голів фракцій зібратись у понеділок на раду коаліції «для законодавчого опрацювання механізму проведення місцевих виборів у Маріуполі до кінця поточного року», – йдеться у повідомленні прес-служби «Блоку Петра Порошенка».

Раніше голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що вибори у Маріуполі відбуваються лише на 8 дільницях. «На 213 дільницях немає бюлетенів», – повідомив він.

Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

​За словами Охендовського, голосування у Маріуполі та Красноармійську Донецької області, де міськвиборчком не передав бюлетені на дільниці, ще може відбутися 25 жовтня. За його словами, якщо бюлетені будуть прийняті членами міськвиборчкому і дільниці відкриються о 18:00, вибори можуть бути визнані такими, що відбулися.

«Варіантів виходу з ситуації у самій Маріупольської комісії на цей момент законних немає, крім одного – прийняти виборчі бюлетені, передати їх дільничним виборчим комісіям та забезпечити проведення голосування. В іншому випадку буде кримінальна відповідальність, передбачена 157-ю статтею Кримінального кодексу України. Якщо вибори не відбудуться, покарання для винних може бути доволі жорстким – до 7 років», – заявив Охендовський.

Охендовський наголосив, що ЦВК зробить все можливе, щоб вибори у Маріуполі і Красноармійську відбулися в неділю. «Якщо цього не станеться, призначення нової дати виборів – за Верховною Радою», – зазначив він і додав, що у разі необхідності перевибори у цих містах можуть відбутися 15 листопада.

Аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев вважає, що оптимальним виходом із ситуації, що склалася довкола голосування у Маріуполі, буде організація виборів там наново. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода у рамках спільного з телеканалом «Еспресо» марафону.

«З тієї інформації, що зараз є, оптимальним виходом є відтворення нового виборчого процесу. Але це потребуватиме тоді змін до чинного закону про місцеві вибори», – зазначив експерт.

«Опора»: проблема у Маріуполі – політична, не процедурна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Він наголосив, що закон про місцеві вибори не передбачає підстави для скасування вборів за умови невиготовлення виборчих бюлетенів. «Тому тут, з одного боку, маємо говорити про забезпечення легітимності процесу, а з іншого боку, маємо наголошувати на необхідності виходу з цієї ситуації з точки зору забезпечення виборчих прав всіх громадян», – додав Олександр Клюжев.

«Була заява голови ЦВК Охендовського про те, що зберігається можливість відкриття виборчих дільниць навіть після таких подій. Але навряд чи це може бути ефективним вирішенням проблеми, тому що вона має політичний характер, а не процедурний і правовий», – заявив експерт.

Представник «Опори» додав, що ситуація у Маріуполі «є наслідком того, що члени ТВК з різних боків долучалися до політичних конфліктів, хоча за законом вони мали б керуватися процедурами, що передбачені законом».

24 жовтня територіальна виборча комісія у Маріуполі заявила про неможливість проведення у цьому місті 25 жовтня місцевих виборів. Приїхавши до типографі приймати бюлетені, представники ТВК виявили брак – у списку не було однієї з партій. Відтак у Донецькій облдержадміністрації повідомили, що місцеві вибори у Маріуполі 25 жовтня скасовані.

Павел Пеньонжек: «У Маріуполі виборів не буде. Бюлетені у друкарні. Найімовірніше, будуть перенесені на 15 листопада»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG