Доступність посилання

ТОП новини

Польща: вибори можуть привести до влади консервативну партію


Ілюпстративне фото
Ілюпстративне фото

Польські виборці голосують на національних виборах, які можуть привести до влади консервативну партії, чиї лідери скептично ставляться до тіснішої інтеграції з Європейським Союзом.

25 жовтня, партія «Закон і справедливість», очолювана Ярославом Качинським, є лідером в більшості опитувань, понад 30 відсотків підтримки виборців.

На даний час правляча партія, «Громадянська платформа», на чолі з прем’єр-міністром Евою Копач, є на другому місці, з трохи більше 20 відсотків підтримки виборців.

Прихильники партії «Закон і справедливість» виступають з позиції «недовіри до Європейського союзу» і в той же час за «сильний союз НАТО», що відображає побоювання поляків щодо зовнішніх намірів Росії.
При цьому, ця партія протистоїть приєднанню Польщі до зони євро, обіцяє виборцям збільшення витрат на соціальні потреби і пропонує посилити оподаткування банків.

Партія «Громадянська платформа», перебуваючи при владі, пройшла через період значного економічного зростання та політичної стабільності – навіть в роки глобальної фінансової кризи в 2008-2009 роках і авіакатастрофи 2010 року, унаслідок якої загинув польський президент і десятки інших державних службовців.

Організатори виборів повідомляють, що явка виборців у неділю була «вище середньої».

У Польщі 38 мільйонів жителів, економіка країни зросла за останні роки майже на 50 відсотків. Польща залишилася єдиною країною Євросоюзу, яка уникнула рецесії під час фінансової кризи 2008 року.

XS
SM
MD
LG