Доступність посилання

ТОП новини

На Київщині намагалися скуповували голоси за 300 гривень – МВС


На Київщині в місті Вишневому 4 молодики купували голоси громадян по 300 гривень. Про це повідомив Радіо Свобода керівник прес-служби головного управління МВС Київської області Микола Жукович.

«В міліцію надійшло повідомлення від місцевих активістів про те, що вони бачать невідомих людей, які гуртуються недалеко від виборчих дільниць. Потім ми почали з’ясовувати, що це за люди і з’ясували, що це молоді хлопці, які намагаються підкупляти виборців. Була викликана слідчо-оперативна група. Молодики були затримані. У них вилучили 8 тисяч гривень, а також списки з прізвищами осіб, яким дали гроші. Яким чином вони діяли: людина спочатку повинна була вийти на виборчу дільницю, при цьому вона отримувала 150 гривень. В кабінці вона повинна була сфотографувати на мобільний телефон позначку навпроти одного з кандидатів в мери міста Вишневе і потім на виході показати докази того, що вона проголосувала і отримувала інші 150 гривень», – розповів Жукович.

За його словами, наразі міліція опитала 4 свідки, які підтвердили факт передачі грошей.

Наразі МВС зареєструвало 6 випадків підкупу у Київські області.

Як зазначає Жукович, правоохоронці проводять перевірку, після якої буде відкрито кримінальне провадження за статтею 160 «Підкуп виборця» Кримінального кодексу України.

Відповідно до чинного законодавства, підкуп виборця (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем неправомірної вигоди) караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк.

Раніше повідомлялось, що у день голосування на місцевих виборах до МВС надійшло 470 повідомлень про порушення під час виборів, 54 з яких – про підкуп виборців.

XS
SM
MD
LG