Доступність посилання

ТОП новини

КВУ визнає місцеві вибори демократичними, попри порушення


Олексій Кошель
Олексій Кошель

Комітет виборців України заявляє, що день голосування на місцевих виборах 25 жовтня у цілому відповідав стандартам вільних і демократичних виборів.

«Загалом у нас є всі підстави говорити, що попри низку технічних процедурних порушень, окремі значні порушення чинного законодавства, загалом місцеві вибори, якщо говорити про день голосування і ніч підрахунку голосів, у нас є підстави говорити про те, що вибори відбулися чесно й відповідають високим демократичним стандартам», – сказав глава Комітету виборців України Олексій Кошель 26 жовтня у Києві.

Загалом КВУ зафіксував понад 1,5 тисячі порушень на місцевих виборах в Україні. «Більшість із них, понад 70%, є порушеннями процедурного й технічного характеру, які не здатні вплинути на результати виборів».

До таких порушень належать несвоєчасне відкриття виборчих дільниць, оголошення перерв у роботі дільничних виборчих комісій, відсутність кабінок для голосування, відсутність бланків протоколів для підрахунку голосів на момент початку голосування, часткове заповнення протоколів і контрольних талонів до завершення голосування, вкидання контрольних аркушів до урни для голосування без печаток.

За даними КВУ, у Дніпропетровську й Київській області кількість порушень була значно вищою, ніж в середньому по Україні.

За даними КВУ, у Дніпропетровську й Київській області кількість порушень була значно вищою, ніж в середньому по Україні.

Водночас КВУ звертає увагу на той факт, що існують «потенційно гарячі точки» під час проведення другого туру виборів 15 листопада. Зокрема спостерігачі фіксують три обласні центри – Дніпропетровськ, Ужгород й Одесу.

«Це якщо говорити про великі міста – три міста, де можуть бути значні проблеми. Саме тому наша організація звертається до ЦВК, до Верховної Ради, щоб розробити механізм рішень для централізованого друку бюлетенів із системою захисту», – сказав він.

Кошель додав, що в день голосування на ділянках працювало 4,3 тисячі спостерігачів і 52 мобільних групи КВУ.

Місцеві вибори в Україні проходили 25 жовтня у всіх регіонах, окрім анексованого Росією Криму та окремих тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Голова ЦВК Михайло Охендовський раніше повідомляв, що повторне голосування на виборах мерів великих міст територіальні виборчі комісії призначать на 15 листопада у разі, якщо не буде абсолютного переможця за підсумками голосування 25 жовтня.

Загалом у 35 містах України з населенням понад 90 тисяч вибори міських голів відбуваються за мажоритарною системою абсолютної більшості, тобто кандидати мають отримати 50% плюс один голосів виборців.

XS
SM
MD
LG