Доступність посилання

ТОП новини

У Москві згадують жертв трагедії на Дубровці


У столиці Росії Москві у Театральному центрі на Дубровці вшановують пам’ять загиблих 13 років тому під час захоплення заручників й подальшої операції з їх звільнення.

Пам’ятний захід провела регіональна Громадська організація сприяння захисту постраждалих від терористичних актів «Норд-Ост». Акція почалася з хвилини мовчання, потім виступили свідки й очевидці тих подій. Після жалобного мітингу в небо запустили 130 білих повітряних куль – за кількістю жертв трагедії.

23 жовтня 2002 року у Москві група бойовиків захопила близько 800 людей, переважно, глядачів й акторів вистави «Норд-Ост». Їх тримали майже три доби.

26 жовтня відбувся штурм будівлі театрального центру, внаслідок якого загинули всі нападники і 130 заручників. Більшість із них загинули через токсичний газ, застосований спецслужбами. Російська влада заперечила свою провину за смерть людей.

У 2011 році Європейський суд з прав людини, розглянувши колективну скаргу потерпілих у результаті теракту на Дубровці, визнав, що російська влада порушила право на життя і на справедливий судовий розгляд. Крім призначення грошових компенсацій, Страсбург зобов’язав Росію об’єктивно розслідувати обставини проведення операції зі звільнення заручників, під час якої загинули люди. Колишні заручники і родичі тих, хто загинув при штурмі, переконані, що відповідальність за численні жертви лежить не тільки на бойовиках, але і на російській владі. Однак Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу.

XS
SM
MD
LG