Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: лише двоє переселенців проголосували на місцевих виборах 25 жовтня


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Лише двоє переселенців, які проживають в Києві, відстояли в суді своє право і проголосували на місцевих виборах 25 жовтня. Про це повідомила керівник управління захисту прав та інтересів громадян донецької обласної організації Комітету виборців України Тетяна Дурнєва.

За її словами, дієвим був би механізм змін виборчої адреси, але парламент не зміг внести такі зміни, тому єдиним шляхом відстояти своє право голосу у переселенців було звернення до суду.

Юрист донецької облорганізації КВУ Наталія Целовальниченко повідомила, що тільки дві людини – Яків Вітюк переселенець з Криму та Ірина Малець переселенка з Донецька – отримали в судовому порядку виборче право.

Вона зазначила, що у Києві всього було 11 звернень в судові інстанції.

За даними Мінсоцполітики України, станом на 5 жовтня на обліку перебувають 1517116 вимушених переселенців зі сходу України, де триває антитерористична операція проти проросійських бойовиків, і анексованого Росією Криму.

14 липня 2015 року депутати Верховної Ради України ухвалили новий закон про місцеві вибори, в якому так і не передбачили право переселенців вибирати місцеву владу за місцем проживання. У парламенті зареєстрували законопроекти, які забезпечили б право переселенців голосувати, проте депутати так і не підтримали ці зміни.

XS
SM
MD
LG