Доступність посилання

ТОП новини

Україна руйнує систему санкцій Євросоюзу – Каленюк


Дар’я Каленюк
Дар’я Каленюк

З колишній 18 високопосадовців часів президенства Віктора Януковича Євросоюз зніме санкції, якщо Генеральна прокуратура України до нового року не передасть обвинувальні висновки стосовно цих осіб до суду, вважає виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

«Я впевнена у цьому на 90%», – сказала вона в ефірі Радіо Свобода.

Каленюк нагадала, що раніше у ЄС чекали доказів від ГПУ щодо Портнова, але так їх і не отримали. Врешті санкції були зняті, а напередодні суд в ЄС задовольнив скаргу Андрія Портнова щодо необґрунтованого застосування санкцій.

​«ЄС наляканий, що Портнов і решта команди вимагатимуть від ЄС відшкодувати збитки. І тому це величезні ризики для ЄС. Ми не те, що не притягаємо до відповідальності своїх високопосадовців, друзів Януковича, ми й ще руйнуємо систему санкцій ЄС. І цю відповідальність має нести генеральний прокурор», – вважає Каленюк.

Цього місяця Віктор Шокін заявив, що ЄС навряд чи продовжить санкції проти Януковича та його оточення. При цьому Шокін сподівається, що вдасться продовжити арешт їхніх активів закордоном.

5 березня 2014 року Євросоюз заморозив на один рік активи українських високопосадовців, яких підозрюють у незаконному заволодінні державною власністю. Через рік Європейський союз виключив з санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців.

XS
SM
MD
LG