Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську завершилося засідання контактної групи – речниця Кучми


Учасники переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, архівне фото
Учасники переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, архівне фото

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі завершила засідання в Мінську, повідомляє прес-секретар представника України в контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

Подробиць засідання вона не уточнила.

Водночас, як повідомив виданню «Українська правда» представник України в політичній підгрупі контактної групи Роман Безсмертний, українська сторона наполягає, що вибори на окупованих територіях Донбасу мають відбутися за чинним законом про місцеві вибори з певними корективами.

«Наше бачення виборів: необхідно застосовувати вже існуючий закон про місцеві вибори з можливими корекціями, які можуть бути або внесені до нього, або затверджені окремим законом про особливості застосування і поширюватиметься на окуповані території», – пояснив Безсмертний.

Перед цим, за словами Безсмертного, має бути виконана «безпекова складова: повне виконання обох Мінських протоколів, розмінування, демілітаризація, виведення незаконних збройних формувань, іноземних військ, відновлення контролю української держави над відповідною територією».

Натомість сепаратисти на своїх сайтах заявляють, що Київ на переговорах політичної підгрупи в Мінську «повернувся на початкові позиції в питаннях проведення місцевих виборів в Донбасі».

«Суперечності з усіх принципових для сторін питань залишилися, більше того, повернулися на вихідні позиції – це мажоритарна виборча система, адміністрування виборів, вимоги до кандидатів, неучасть політичних партій, порядок акредитації ЗМІ», – заявляють проросійські сепаратисти.

Як заявив сьогодні президент України Петро Порошенко, у вівторок у Мінську українські представники презентуватимуть концепцію виборчого законодавства на Донбасі.

Останнє засідання учасників контактної групи у Мінську відбулося 20 жовтня. Ще раніше в Мінську учасникам переговорів вдалося домовитися про відведення озброєння калібру до 100 міліметрів і танків від лінії розмежування сторін на Донбасі.

XS
SM
MD
LG