Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки в Українській бібліотеці в Москві: журнал «Барвінок» як екстремістська література


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

«Вилучено з читальної зали дитячий журнал «Барвінок» – начебто там знайшли зображення прапора «Правого сектору». І книжки Дмитра Павличка – 7 видань»

У Москві в будівлі Бібліотеки української літератури в середу тривали обшуки. Відомо також, що обшукали і помешкання керівника бібліотеки Наталії Шаріної та голови Об’єднання українців Росії Валерія Семененка.

ЗАВАНТАЖИТИ


В інтерв’ю Радіо Свобода Валерій Семененко розповів, зокрема, що його водили «до слідчого управління, міжрайонного, на вулиці Талалихина».

Валерій Семененко
Валерій Семененко

«Возили туди, сидів я там, чекав, потім зі слідчим я дуже довго розмовляв, вірніше, він зі мною розмовляв. Спочатку він запитував, потім просто так розмовляли, в основному розмова велася навколо бібліотеки. Показали мені якісь списки літератури, де я практично нікого не знаю, може бути, там щось і є екстремістське, а може, й ні. Нібито це було в бібліотеці. Але я там не працюю і не знаю! Так, я допомагаю там, ось книги Івана Семеновича Козловського з власними підписами авторів... Йому намагався кожен подарувати книгу, великому співакові 20-го століття. Історія виникнення цієї бібліотеки. Але це ж все є в Департаменті культури! І тут же, як тільки ми виїхали, з’явилося «НТВ» тут, дружина розповідала. Ну, вона їх вигнала і закрила двері», – розповів Валерій Семененко.

За його словами, люди у масках і з автоматами у доволі грубій формі провели вилучення комп’ютерів, ноутбуків, флеш-карт, великої кількості літератури.

Російські силовики офіційно не коментують цих повідомлень.


У програмі «Свобода сьогодні» шеф-кореспондент агентства УНІАН у Москві Роман Цимбалюк розповів подробиці на ту годину.

Роман Цимбалюк
Роман Цимбалюк
Складається враження, що дали старт якоїсь антиукраїнської кампанії в Росії
Роман Цимбалюк

– Складається враження, що сьогодні дали старт якоїсь антиукраїнської кампанії в Росії. Тому що, окрім обшуку у Валерія Семененка, обшук було зранку проведено у директора бібліотеки української літератури Наталії Шаріної, а потім розпочався обшук безпосередньо у самій бібліотеці. Він триває до цього моменту. Ось зараз (19-а година за Києвом) ми перебуваємо біля входу в бібліотеку, чекаємо на неї, що вона зможе вийти і щось нам пояснити. Але декілька хвилин тому я розмовляв з нею телефоном і вона повідомила, що вдома був обшук, що перевернули всю квартиру згори до низу і вилучили в неї книжку Оксани Забужко, примірник статей – такий збірник про Голодомор, який підготували американські, європейські та українські автори, вилучили декілька примірників газети «Час руху» від 2011 року та три грамоти, які вона отримала як директор бібліотеки від президентів колишніх – Ющенка, Януковича та прем’єра Азарова. Це перша частина.

А в бібліотеці, вона пояснила, проходить обшук в рамках справи, яку порушили ще в 2010 році. Тоді теж були нападки на бібліотеку, хотіли закрити українську читальню. Але тоді це вдалося відстояти, і зараз, за її словами, слідчі неофіційно кажуть, що з огляду на нову ж таки зміну політичної ситуації – вони через 5 років повернулися до цієї справи.

Вони вилучають всі видання, які стосуються Бандери та УПА. Вона наголосила, що жодне з цих видань, які вони вилучили, не входять до списку так званої екстремістської літератури
Роман Цимбалюк

Наразі, за її словами, вилучено з читальної зали дитячий журнал «Барвінок» – начебто там вони знайшли зображення прапора «Правого сектору»… І книжки Дмитра Павличка – 7 видань. Це, скажімо, так, загально якогось – з читального залу, абонементу. І зараз слідчі дії відбуваються у так званому спеціальному сховищі, де зберігається спеціалізована література. Зокрема, вони вилучають всі видання, які стосуються історії України у частині, що стосується Степана Бандери та УПА. Вона наголосила, що жодне з цих видань, які вони вилучили, не входять до списку так званої екстремістської літератури.

Журнал «Барвінок»
Журнал «Барвінок»

– Сьогодні надходила інформація, що імовірно деякі книги в бібліотеку підкинули для того, щоб потім їх «виявити» як якусь заборонену літературу. Чи Ви про це щось чули?

У першу чергу, коли вони зайшли, вони почали якісь брошури викладати на полиці в бібліотеці
Роман Цимбалюк

– Фактично про це мені повідомив один зі співробітників бібліотеки, він просив не називати його прізвища (хоча цю інформацію і не підтвердила Шаріна), але за його словами, у першу чергу, коли вони зайшли, вони почали якісь брошури викладати на полиці в бібліотеці, і вони це змогли зафільмувати, зафіксувати. Можливо, вони їх потім вилучили. Не можу нічого сказати. Але в бібліотеці мені сьогодні про це повідомляли.

– Ви сказали на початку, що це виглядає як «старт антиукраїнської кампанії». Чи справді «старт», чи все ж таки продовження? Адже це вже не вперше таке відбувається у Російській Федерації.

– Я поясню, чому я так сказав. Скажемо так: були заяви антиукраїнські на державному рівні, але якихось дій безпосередньо проти українці і українського руху до цього не було. Зазначу, що 14 жовтня, тобто 2 тижні тому на територію Росії не пропустили ще одного з лідерів українського руху – Віктора Гіржова. Власне це мене підштовхнуло до такого висновку. Сьогодні і вчора переслідували телеканал «СТБ», який працює в Ростовській області на суді над Надією Савченко. І ось я через це роблю такі висновки. Можливо я помиляюсь... Сподіваюся на це. Але навряд чи...

Обшук у Бібліотеці української літератури у Москві є проявом російського шовінізму
Мар’яна Беца


У Міністерстві закордонних справ України називають обшук в українській бібліотеці у Москві спробою знищити основи української культури.

«Обшук у Бібліотеці української літератури у Москві є проявом російського шовінізму, намаганням знищити там основи української культури. Категорично засуджуємо», – написала речниця українського МЗС Мар’яна Беца на своїй сторінці у Twitter.


На цю ж тему:

28.10.2015
Заручники війни між Україною і Росією

Російська правозахисниця Зоя Свєтова про українських в’язнів у Росії далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG