Доступність посилання

ТОП новини

Туркменистан готовий збільшити поставка палива до України – Бердімухамедов


Порошенко домовився про співпрацю з Бердимухамедовим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Президент Туркменистану Ґурбанґули Бердімухамедов заявляє про готовність країни збільшити поставки до України продукції паливно-енергетичного комплексу.

Після переговорів із президентом України Петром Порошенком в Ашгабаті президент Туркменистану наголосив на важливості зміцнення співпраці в енергетичній сфері. Він зазначив, що Туркменистан готовий до спільних проектів у паливно-енергетичній сфері.

«Велика увага приділялася перспективам співпраці в транспортній сфері. Наразі Туркменистан спільно з партнерами створює розгалужену мережу транспортної, транзитної та логістичної інфраструктури у напрямку схід-захід і північ-південь», – сказав Бердімухамедов.

Після переговорів президенти підписали спільну заяву, в якій висловилися про необхідність посилення політичного діалогу між країнами на вищому рівні, поглиблення співпраці у торговельно-економічній, енергетичній, фінансовій, науково-технічній, культурно-гуманітарній та інших сферах.

Глави держав також заявили про готовність нарощувати зусилля в боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю й незаконним обігом наркотичних засобів.

«Сторони підтверджують свою відданість дотриманню загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, зокрема принципів державного суверенітету, територіальної цілісності, непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи один одного, а також мирного врегулювання спорів. Лідери обох країн відзначили необхідність розширення двосторонньої та багатосторонньої взаємодії із забезпечення регіональної безпеки і стабільності», – наголошується в заяві.

Президенти підтвердили взаємне прагнення до забезпечення зростання обсягів двосторонньої торгівлі, диверсифікації її структури, розвитку довгострокових форм економічного співробітництва, поглиблення інвестиційної взаємодії.

Крім того, Порошенко запросив свого туркменського колегу до України. Такий візит має відбутися в першій половині 2016 року.

Президент України перебуває з офіційним візитом у Туркменистані 28-29 жовтня. Головною темою переговорів є постачання туркменського газу в Україну. Наразі єдиним маршрутом його транспортування залишається російська газотранспортна система, а Москва блокує будівництво маршрутів постачання палива з Туркменистану в обхід Росії.

XS
SM
MD
LG